Като воденичен камък на врата: симптоми на цервикална остеохондроза

Симптомите на цервикалната остеохондроза притесняват всеки 2-ри човек, чиято възраст е преминала границата от 30 години. Малки и големи са податливи на това заболяване, разпространението му е колосално, а последствията са разнообразни и сериозни. Нелекуваната цервикална остеохондроза може да доведе до синдром на вертебралната артерия, ишиас, нарушена подвижност на ръцете, зрение, слух, тежки проблеми с паметта и други когнитивни функции.

Остеохондроза на шийните прешлени

Болестта е особено безпощадна за градските жители - симптоми на цервикална остеохондроза се наблюдават при тях вече на 25-годишна възраст, по-рано от всички други заболявания на опорно-двигателния апарат (с изключение, може би, автоимунни). Как да разпознаем симптомите на цервикална остеохондроза навреме, за да не загубим ефективност много преди пенсиониране?

Симптоми на цервикална остеохондроза при жените

По правило симптомите на цервикална остеохондроза при жените се появяват 5-10 години по-късно, отколкото при мъжете. На първо място, това се дължи на по-късното начало на менопаузата и анатомичните особености (включително по-леката костна структура).

Цервикална остеохондроза при жена

Преди масовото разпространение на компютрите и търсенето на заседнали професии, средната възраст при поява на симптоми на цервикална остеохондроза при жените варираше от 50 до 55 години. Но сега болестта е "по-млада" до 40-45 години.

За разлика от подобен проблем при мъжете, симптомите на цервикална остеохондроза при жените по-често включват:

 • внезапни скокове на налягането, особено върху времето;
 • бледност на лицето, синьо по устните и кожата;
 • намалена чувствителност, до изтръпване, на кожата на лицето и зоната на шията, която е придружена от изтръпване или настръхване;
 • чувство на гадене, което се засилва особено при стресови ситуации.

Трябва да се помни, че цервикалната остеохондроза е заболяване на целия организъм, така че може да повлияе неблагоприятно на зачеването и бременността. Също така, симптомите на цервикална остеохондроза при жените могат да причинят дисфункция на яйчниците и нарушаване на месечния цикъл.

Симптоми на цервикална остеохондроза при мъжете

Симптомите на цервикалната остеохондроза при мъжете обикновено се появяват на възраст 40-45 години. Често пациентите ги забелязват по време на физическа активност (например упражнения във фитнеса или вдигане на тежести). Късната самодиагностика на симптомите на цервикална остеохондроза при мъжете е свързана не само с нежеланието да отидете на лекар, но и с физиологичните предпоставки. При мъжете прешлените са по-здрави и дебели, отколкото при жените, а съдовете са по-трайни. Следователно те могат да забележат дискомфорт само когато промените вече са засегнали междупрешленните дискове. Типичните симптоми на цервикална остеохондроза при мъжете включват:

 • намалена обща сила и издръжливост;
 • влошаване на либидото и еректилна дисфункция;
 • раздразнителност, понякога неврози;
 • влошаване на двигателните умения („неудобни пръсти");
 • главоболие, което не изчезва след прием на аналгетици.

Спиналните хернии със симптоми на цервикална остеохондроза са по-чести при мъжете, отколкото при жените.

Чести симптоми на цервикална остеохондроза

Нулевият и първият стадий на заболяването могат да протичат без болка. Обикновено те са придружени от дискомфорт след тежък работен ден или физическо натоварване; при рязко завъртане или накланяне на главата, сън в неудобно положение, може да се усети скованост, която обикновено се дължи на изтегления мускул или други причини.

Много по-често пациентите показват симптоми на цервикална остеохондроза, които на пръв поглед не са свързани с шията. Пациентите се оплакват от:

 • виене на свят, главоболие или дори остра мигрена;
 • нарушения на равновесието (например, когато ставате от леглото сутрин или внезапно се издигате от седнало положение);
 • влошаване на яснотата на речта;
 • проблеми с дишането (става често и плитко);
 • високо кръвно налягане (при натоварване може да „удари главата", така че човек да загуби равновесие);
 • мускулна слабост на ръцете, влошаване на фината моторика на пръстите;
 • забележимо влошаване на зрението, което не е свързано с офталмологични заболявания, както и слуха;
 • изпотяване (понякога придружено от студени тръпки).

Възможно е също да има леко хрущене на врата, влошаване на цялостната физическа издръжливост и работоспособност. При някои пациенти, забравяне, затруднено съсредоточаване, езикът започва да "сплита".

Такъв "букет" от симптоми на цервикална остеохондроза е рядък: обикновено един пациент има само 2-3 признака, така че проблемът може да остане незабелязан за дълго време, а симптомите могат да бъдат тълкувани погрешно.

Гимнастика за лечение на цервикална остеохондроза

Симптомите на цервикалната остеохондроза се характеризират със следната локализация: задната част на главата, цервикалната яка, горните крайници.

Интензивността и специфичността на симптомите варира в зависимост от стадия на заболяването:

 • Етап 1: скованост на врата, болки във врата при навеждане, носене на раница, внезапни движения;
 • 2-ри етап: началната болка се засилва, към тях се добавят мъчителни главоболия, хронична умора, нарушения на инервацията на лицето, разсеяност;
 • 3-ти етап: поради износване на междупрешленните дискове могат да се образуват хернии, които причиняват излъчваща болка в тила и горните крайници, втвърдяват раменете, придружени от световъртеж и влошаване на силовите показатели;
 • 4-ти етап: тежкото разрушаване на хрущялната тъкан води до прищипване, трайна травма и възпаление на нервните корени на гръбначния мозък.

Симптоми на замайване с цервикална остеохондроза

Симптомите на световъртеж при цервикална остеохондроза могат да бъдат системни и несистемни. Системното замайване предполага нарушения в работата на няколко анализатора наведнъж (зрителен, вестибуларен апарат, рецептори в меките тъкани и ставите), които са придружени от усещането, че цялото тяло или цялата стая се въртят. Пациентите често мислят, че стаята се „движи" и те са вцепенени. Несистемното замайване е по-слабо изразено и причинява по-скоро чувство на несигурност и нестабилност. В същото време светът около пациента не се върти в кръг и болезненото състояние се усеща с усещане за леко гадене и глухота, както при напускане на много задушно помещение.

Обикновено симптомът на замайване при цервикална остеохондроза е свързан с други признаци на заболяването. Понякога се проявява толкова силно, че може да стане причина за спешна хоспитализация, тъй като директно заплашва здравето на пациента (може да причини нараняване, тежки нарушения в централната нервна система).

 • Ако симптомът на световъртеж при цервикална остеохондроза е придружен от избледняване на съзнанието и замаяност, пациентът трябва незабавно да осигури приток на чист въздух и да го положи по гръб на твърда повърхност (за предпочитане на пода). Прищипена артерия при цервикална остеохондроза може да причини пълна загуба на съзнание, затова е важно да се възстанови нормалното хранене на мозъка. За да направите това, трябва да поставите главата на пациента изправена, докато шията трябва да бъде изпъната и отпусната.
 • Силно главоболие и рязко влошаване на здравето, гаденето обикновено показва силен спазъм, който при липса на медицинска помощ може дори да доведе до инсулт. Мускулната парализа (лице, рамене) е още по-тревожна.
 • Нарушената координация на движенията, която придружава симптома на замайване, с цервикална остеохондроза също показва влошаване на кръвообращението в мозъка или гръбначния мозък и изисква спешна медицинска помощ.

В допълнение към цервикалната остеохондроза, симптомите на замайване могат да причинят възпалителни заболявания на УНГ-органите, спазми на мозъчните съдове, сърдечно-съдови заболявания, интоксикация и вестибуларни нарушения. Следователно този симптом трябва да бъде внимателно проучен от медицински специалист.

Главоболие с цервикална остеохондроза

При цервикалната остеохондроза главоболието не е специфичен симптом - може да придружава повече от 20 други заболявания. При патология на междупрешленните дискове тя може да бъде причинена от:

 • церебрален вазоспазъм;
 • прищипване на нервните корени на гръбначния мозък;
 • повишено вътречерепно налягане, особено на фона на обща хипертония.

Как боли главата при цервикална остеохондроза? Симптомите на заболяването варират в зависимост от стадия на заболяването, засегнатите прешлени и конкретната причина за болката. Главоболието с цервикална остеохондроза може да се превърне в атаки (главно вечер) или да преследва пациента постоянно.

Болка с цервикална остеохондроза

Силните главоболия, според показанията на пациентите, предизвикват усещане за нажежена игла или изгаряща пулсация в мозъка (по-рядко - тъпо изстискване), придружено от изтръпване в зоната на шията-яка, усещане за „гъши подутини" и изтръпване в областта от раменете до задната част на главата. В този случай обичайните препарати "от главата" обикновено не помагат много. Тези усещания не могат да бъдат пренебрегнати: при неблагоприятно протичане на заболяването или слаба сърдечно-съдова система те могат да доведат до инсулт или инфаркт. Следователно, ако главоболието с цервикална остеохондроза е придружено от нарушения на сърдечния ритъм, болки в гърдите, чувство на компресия или нещо, което се е отделило в гърдите, трябва незабавно да се свържете с кардиолог за допълнителни изследвания.

Главоболието с цервикална остеохондроза често притеснява жените и бързо приема характера на мигрена, особено тежка след преживян нервен шок.

Симптоми на възпалено гърло с цервикална остеохондроза

Симптомите на болки в гърлото с цервикална остеохондроза не се срещат при всички пациенти и рядко се интерпретират правилно от тях. Често се появява след сън, безпокойство, физическо натоварване, кихане или кашляне, може да отшуми или да се усеща постоянно. Причината за неприятните усещания е постоянното компенсаторно напрежение на мускулите на врата - докато трахеята и хранопровода се дразнят. Бучка в гърлото, като симптом на цервикална остеохондроза, може да причини на пациента психологически страх от задавяне, особено по време на сън, по време на дълъг разговор или при поглъщане на твърда храна.

 • болка се усеща в дълбочината на врата, не само в задната й част, но и зад гърлото;
 • при завъртане на главата пациентът изпитва характерен дискомфорт, сухо, грубо хрускане, сякаш от триене между прешлените;
 • характерен симптом на възпалено гърло с цервикална остеохондроза е локализацията му отстрани, отдясно или отляво на гръбначния стълб, а не в центъра;
 • най-често възпалено гърло се усеща над ключицата, т. е. между 4-ти и 5-ти прешлен;
 • застой в областта на шията е придружен от чувство на изпотяване, натрупване на слуз зад сливиците;
 • симптомите на болки в гърлото с цервикална остеохондроза могат да бъдат придружени от спазми, осезаеми при преглъщане, смях, усилие;
 • те често са придружени от отслабване на мускулите на шията, отоци и нарушения на чувствителността на кожата;
 • симптомът на възпалено гърло с цервикална остеохондроза се увеличава прогресивно, тъй като прогресират дегенеративни промени в гръбначния стълб;
 • трудностите и болката причиняват завъртане на главата наляво и надясно, нагоре и надолу.

Подобна болка обикновено е лека и не привлича вниманието на пациента, възприема се заглушена. Той обаче може да бъде придружен от лумбаго в раменете и ръцете, хрущене във врата и дори зъбобол, който няма истинска стоматологична причина.

Моля, обърнете внимание: за разлика от новообразувания и други заболявания в областта на гърлото, възпаленото гърло с цервикална остеохондроза е симптом, който не пречи на преминаването на храна и течности.

Кръвно налягане при цервикална остеохондроза

При цервикална остеохондроза звъненето в ушите показва високо кръвно налягане. На първо място, тя е свързана с компресия на кръвоносните съдове, поради което храненето на централната нервна система е нарушено - и следователно има компенсаторен характер.

Шумът в ушите с цервикална остеохондроза не преследва постоянно пациентите: хипертонията има ежедневна динамика. Контракциите на кръвоносните съдове могат да бъдат краткосрочни реакции на свръхстимулация на нервите.

В допълнение към звъненето в ушите, при цервикална остеохондроза, кръвното налягане се усеща:

 • главоболие;
 • усещане за свиване в гърдите;
 • рязък "скок" на натиск след физически и емоционален стрес, прегряване на слънце, рязко покачване.

Не пренебрегвайте звъненето в ушите при цервикална остеохондроза - скоковете на кръвното налягане могат да провокират хипертонична криза и инфаркт!

Панически атаки с цервикална остеохондроза

Паническите атаки с цервикална остеохондроза се изразяват в атаки на тежка тревожност. Пациентите се оплакват от чувството, че им предстои инфаркт. Този страх често е основната причина за посещение на лекар, след което при пациентите се открива остеохондроза.

Паническите атаки с цервикална остеохондроза са придружени от симптоми като:

 • болка в гърдите, при която изглежда, че сърцето изскача от гърдите;
 • лошо настроение, депресия, сълзливост, свързани с лоши чувства;
 • изпотяване и задух;
 • силен страх от смъртта;
 • гадене, стомашни спазми или колики;
 • нарушения на изпражненията;
 • трудности с концентрация, мислене и работа;
 • изтръпване и студенина на крайниците;
 • желанието за уриниране с незапълнен пикочен мехур;
 • усещане у пациента, че той е хвърлен в топлина, след това в студ.

Паническите атаки с цервикална остеохондроза са по-склонни да притесняват хората, които водят заседнал начин на живот. Те могат да започнат в асансьор или при голяма тълпа от хора, след дълга, изтощителна работа, стрес.

Продължителността на паническата атака при цервикална остеохондроза обикновено е 3-5, по-рядко 10 минути. След него пациентите обикновено изпитват силна умора, депресия и желание да легнат. Взети заедно, всички тези признаци показват нарушение на мозъчното кръвообращение и изискват посещение на лекар.

В допълнение към пристъпите на паника с цервикална остеохондроза може да се наблюдава и депресия.

Лечение и профилактика на симптоми на цервикална остеохондроза

Цялостното лечение на симптомите на цервикална остеохондроза включва медикаментозна терапия, упражнения, физиотерапия, масаж и поддържане на здравословна диета.

Моля, имайте предвид, че на 1-ви, предклиничен етап е възможно цялостно лечение на цервикална остеохондроза! Това изисква промяна в начина на живот на по-мобилни, ежедневни терапевтични упражнения, балансирана диета.

В напреднали случаи може да се наложи хирургично лечение (с изместване на прешлена, образуване на херния или силно стесняване на лумена на гръбначния стълб).

Масаж при цервикална остеохондроза

Масажът на цервикалната яка е чудесен начин да се предотврати развитието на цервикална остеохондроза и да се предпази от нейните обостряния. Помага за облекчаване на болката, укрепва мускулите и подобрява трофиката на тъканите (след сесия при пациенти често „се избистря в главата"). Някои техники за масаж са достъпни само за квалифицирани специалисти. Те не трябва да се повтарят у дома, тъй като шията съдържа огромен брой нервни снопчета и кръвоносни съдове. Тяхното притискане е изпълнено със загуба на съзнание, развитие на възпаление в нервните окончания, нарушение на трофиката на мозъка.

Но обикновен домакински масаж със затоплящи и анестетични мехлеми, кремове и балсами може да се извърши у дома. Помага за отпускане на мускулите, премахване на "скобите".

Не забравяйте, че при наличие на възпаление (подуване, повишена чувствителност на кожата, локално повишаване на температурата), масажът е строго забранен! Това само ще влоши състоянието на пациента! Също така, "домашният" масаж е противопоказан при хипертоничност на мускулите на цервикалната яка. В този случай трябва да се консултирате със специалист или да започнете със специални упражнения по терапевтична гимнастика.

Класическите техники за масаж при симптоми на цервикална остеохондроза включват:

 • поглаждане на кожата от задната част на главата до субклавиалната зона за затопляне на кожата и отпускане на мускулите;
 • изстискване - извършва се чрез своеобразен „хват" между палеца и показалеца. В този случай е необходимо да закопчаете врата, като леко натискате мускулите и ги разтягате;
 • триене - засяга кожата и мускулите, затопля ги, отпуска т. нар. "Защитно" напрежение, възстановява нарушеното кръвообращение;
 • месене - засяга дълбоките слоеве на тъканите, поради което трябва да се извършва стриктно от специалист.

Моля, обърнете внимание, че масажните техники, интензивността и локализацията на масажните ефекти се различават в зависимост от стадия на цервикалната остеохондроза. Ако пациентът се притеснява от болка само от едната страна, масажът се извършва симетрично, като се започне със здравата половина. Преди масаж на шията е препоръчително да се омеси целия гръб, тъй като положението и храненето на прешлените при остеохондроза могат да бъдат нарушени според принципа на доминото.

Терапевтични упражнения за цервикална остеохондроза

Терапевтичните упражнения за цервикална остеохондроза могат да се извършват у дома и на работното място. Важно условие: целият набор от упражнения трябва да се прави ежедневно, в идеалния случай 3-4 пъти на ден. Ако прекарвате много време пред компютъра или в една позиция, трябва да правите 5-минутна почивка за загряване на всеки 1, 5-2 часа.

Упражняващата терапия за цервикална остеохондроза помага за укрепване на мускулите на шията, премахване на скоби и възстановяване на кръвообращението.

 1. Седнете изправени на стол. Завъртете главата си наляво и надясно без резки движения, завъртайки се на 180 °.
 2. Спуснете главата си надолу, опитвайки се да стигнете брадичката до гърдите си, но не издърпвайки раменете напред.
 3. Начертайте брадичката си, опитвайки се да я пренесете над линията на гърдите.
 4. Седнете на маса и сложете лакти върху нея. Поставете дланите си на слепоочията и завъртете главата си, преодолявайки умереното съпротивление от собствените си ръце. Повторете за накланяне на главата (с дланта на челото).
 5. Издърпайте раменете си до ушите и след това ги спуснете.
 6. Самомасажирайте задната част на главата.

На пациентите с цервикална остеохондроза се препоръчва да практикуват на вода: плуване, водна аеробика, хидромасаж и други.

В допълнение към лечебната гимнастика, пациентите със симптоми на цервикална остеохондроза са показани със специални яки, които помагат за намаляване на компресията на нервните окончания, предотвратяват херниите и се борят с болки в гърлото и трофични разстройства.

Физиотерапия за симптоми на цервикална остеохондроза

Физиотерапията за симптоми на цервикална остеохондроза при жени и мъже се извършва на курсове няколко пъти годишно. Тя ви позволява да забавите прогресията на болестта и нейните усложнения, да облекчите симптомите.

За патология на шийните прешлени се препоръчва:

 • магнитотерапия;
 • лазерна терапия;
 • терапия с ударна вълна;
 • калолечение и балнеолечение;
 • хидромасаж;
 • мануална терапия;
 • тракционна терапия;
 • механотерапия.

Лекарства за цервикална остеохондроза

За облекчаване на симптомите на цервикална остеохондроза при жени и мъже се използват следните групи лекарства:

 1. Нестероидни противовъзпалителни лекарства - помагат за облекчаване на болката, възпалението и подуването, но те се приемат на симптоматични курсове (около 10-12 дни) и не засягат причините за заболяването.
 2. Глюкокортикоиди - показани за премахване на болка и декомпресия на нервните корени в тежки случаи, когато обикновените аналгетици и НСПВС са неефективни. Те имат значителни странични ефекти и трябва да се използват стриктно, както е предписано от Вашия лекар.
 3. Коректори за микроциркулация на кръвта, ангиопротектори - спомагат за установяване на кръвообращението и защита на мозъчните съдове от увреждане.
 4. Хондропротектори - засягат самата причина за заболяването (влошаване на качеството на междупрешленните дискове). Тази група лекарства допринася за структурната нормализация на хрущялната тъкан, нейната бърза регенерация и нормално хранене. От всички лекарства само хондропротекторите наистина са в състояние да забавят разрушаването на хрущяла и да подобрят техните амортизиращи качества (всички останали облекчават само симптомите).

Профилактика на цервикална остеохондроза

В допълнение към физическата активност и диетата, следните съвети са ценни за предотвратяване на симптоми на цервикална остеохондроза:

 • оборудвайте работното място в съответствие с ергономичните норми (например използвайте столове с опора за врата, подлакътници);
 • по време на работен ден правете загрявка на всеки час;
 • опитайте се да спите на ниски възглавници и ортопедични или умерено твърди матраци, без да притискате;
 • ходете повече, занимавайте се с йога;
 • следете телесното тегло;
 • внимателно дозирайте натоварванията, избягвайте травматични дейности;
 • от време на време вземайте превантивни курсове за масаж на шията и яката;
 • опитайте се да не държите главата си дълго време в неестествено положение (например, притискайки телефона до ухото си);
 • използвайте удобни раници и чанти без изкривяване;
 • ангажирайте се с корекция на стойката;
 • откажете се от лошите навици;
 • лечение на инфекциозни заболявания и наранявания навреме;
 • пийте 2-4-месечен курс на хондропротектор всяка година.