Какво знаем за остеохондрозата

Днес остеохондрозата на гръбначния стълб е доста често срещано заболяване, което засяга най-широките слоеве от населението. И ако по-рано тя беше диагностицирана при възрастни хора, сега остеохондрозата на гърба стана значително по-млада. Той е диагностициран преди 30-годишна възраст, което се дължи на специфичен заседнал начин на живот, неправилно хранене, лоши навици, влошена екология и други провокиращи фактори. Поради факта, че остеохондрозата на гръбначния стълб може значително да влоши качеството на живот и човешките възможности, е необходимо ясно да се знае как да се лекува остеохондрозата и правилно да се открие в себе си. И основното е да го направите възможно най-рано. Всъщност, поради факта, че болестта има дегенеративен характер, тя постоянно се развива, ако този процес не бъде спрян.

Какво е остеохондроза

остеокондрит на гръбначния стълб

Болестта остеохондроза е доста коварна и многостранна по своето проявление и протичане. Доста често се пропуска на най-ранните етапи от развитието си, което усложнява хода му. Следователно е доста проблематично да се лекува остеохондроза, тъй като повечето пациенти отиват на лекар, когато вече имат доста напреднал стадий и са настъпили необратими промени. Но е важно при първите признаци човек веднага да се обърне към невролог или ортопед. В крайна сметка, ако е възникнала първоначална остеохондроза, нейното определяне ще помогне за спиране на по-нататъшните промени. Следователно симптомите ще бъдат по-изтрити и няма да имат такъв негативен ефект върху човека. Поради тази причина специалистите препоръчват, веднага щом се подозират симптоми на това заболяване, незабавно да се свържете със здравните работници за диагностика и по-нататъшно лечение.

Основните причини за остеохондроза

причини за остеохондроза

Остеохондрозата на гръбначния стълб възниква под въздействието на редица външни и вътрешни фактори. Най-често се нуждае от сливане на 2 или 3 отрицателни причини, за да започне да се развива. Но, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на всеки организъм, трябва да знаете, че той може да продължи или бавно в продължение на десетилетия, или да има доста бърз ход на своето развитие.

Ето причините и етиологията на остеохондрозата:

 • Нараняване на гръбначния стълб. Малко хора обръщат внимание на тези причини за остеохондроза в самото начало. Като правило, натъртвания или пукнатини в костните структури изчезват, но поради тях могат да започнат патологични процеси. Така се развива междупрешленната остеохондроза.
 • Друга причина може да е вродена или придобита с течение на времето кривина, като сколиоза, кифоза, лордоза. Факт е, че когато прешлените в космоса заемат неправилно положение, от гледна точка на анатомията, натоварването на целия гръб се преразпределя неравномерно. Някои области са хронично претоварени, което допринася за тяхното повишено и ускорено износване. Следователно в този случай остеохондрозата е заболяване, което е вторичен проблем.
 • Прекомерното телесно тегло също е тласкащ фактор. Освен това всички причини за появата на остеохондроза се чувстват още по-ясно, когато телесното тегло на човек е надвишено. Това се дължи на факта, че центърът на тежестта на човек е в лумбалната област и пъпа.
 • Генетичната предразположеност също играе съществена роля. Въпреки факта, че в този случай не се наблюдава пряко наследяване, все пак различни метаболитни характеристики могат да се предават от поколение на поколение.
 • Някои автоимунни заболявания, като лупус еритематозус, склеродермия, ревматични заболявания, могат да провокират тази патология. Това се обяснява с факта, че те засягат специално съединителната тъкан.
 • Друга причина, която причинява остеохондроза на целия гръбначен стълб и съответните симптоми е недохранването. Ако няма достатъчно калций, фосфор, магнезий, желязо, флуорид, мед, витамин D, витамин С, тогава това състояние може да доведе до увреждане на костите и хрущялите. И това тласка проблеми с опорно-двигателния апарат.
 • Необходимо е също така да се обърне внимание на тежък физически труд, който също може да повлияе на състоянието на гърба по най-негативен начин. В този случай е силно препоръчително редовно да се подлагате на курс на рехабилитация или поне правилна диагноза, за да не пропуснете началните етапи на заболяването.
 • Не трябва да отстъпвате от различни инфекции, които, попадайки в тялото, могат да причинят тази патология.
 • Също така, хипотермията може да допринесе за появата на това заболяване. Ето защо е препоръчително да поддържате гърба си топъл.
 • И още един важен момент, който е толкова важен, за да бъде ясно осъзнат, е естественото стареене на тялото. Повечето хора с възрастта започват да развиват остеохондроза на междупрешленните дискове. Това се дължи на дегенеративни промени, които са характерни за всички възрастни хора.

Когато не беше възможно да се избегнат причините и механизмите в организма, които тласкат тази патология, е необходимо да се знае точно как да се излекува остеохондрозата или поне да се спре скоростта на нейното развитие. Разбира се, ортопедът, вертеброневрологът и неврологът ще могат да диагностицират остеохондроза. Но в някои случаи лекарят е безсилен. Въпреки целия комплекс от изследвания, рентгеновият лъч не показва признаци на остеохондроза.

Въпреки че самият пациент описва своите усещания, единствено като симптом на напрежение при остеохондроза, болка, намаляване на обхвата на движение и т. н. Ако това е положението, тогава си струва да помислите какво е остеохондроза и да го преосмислите малко от гледна точка на психосоматиката.

Видове и симптоми на остеохондроза

Тъй като остеохондрозата може да се определи само чрез сложни диагностични методи, само лекар може точно да локализира кои прешлени при пациент са засегнати. В зависимост от местоположението на патологията по гръбначния стълб се различават цервикален, гръден, лумбален и често срещан тип.

Остеохондроза на шийните прешлени

остеохондроза на шийните прешлени

Шийната остеохондроза на гръбначния стълб е патология, която е локализирана между прешлените С1 и С7. Болестта в този случай се дължи на факта, че мускулната рамка тук е доста слаба. Освен това сегментите са достатъчно близо един до друг. В резултат на това тук често се появяват хернии. Поради факта, че в тази част има голям брой нервни влакна, които осигуряват функционирането на жизненоважни органи, пациентът често има следните симптоми:

 • Интензивно главоболие, което може да бъде дългосрочно или по-скоро краткосрочно.
 • Скованост в ставите се усеща сутрин.
 • Поради факта, че остеохондрозата и неврологията са свързани, хората с този дегенеративен процес изпитват проблеми със зрението, слуха и всички когнитивни процеси.
 • Когато остеохондрозата засяга c5 c7 прешлен, симптомите са по-интензивни в горния раменен пояс. Засяга горните крайници, лопатките, областта на гърдите.
 • Понякога остеохондрозата при жените, в цервикалната област, може да излъчи в областта на гръдния кош. И при двата пола остеохондрозата излъчва в лявата ръка и наподобява болка в сърцето, а понякога и в двете ръце наведнъж, което ги кара да бъдат летаргични и липса на чувствителност.
 • Езикът онемява.
 • Главата се върти и настъпва припадък. Гаденето често се образува с остеохондроза.

Остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб

остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб

Дегенеративните процеси протичат от етап 2. Това засяга прешлените остеохондроза l5 s1. Болезнените усещания на втория и третия етап от развитието се проявяват доста интензивно и лишават човека от обичайната физическа активност и подвижност. Най-често симптоми като:

 • Мускулен синдром при остеохондроза. В този случай болката оковава мускулната тъкан, причинявайки им спазъм. В същото време пациентът се чувства много зле, тъй като е невъзможно да се отървете от това състояние без лекарства. В края на краищата възниква порочен кръг - болката спазмира мускулите, а те от своя страна притискат още по-силно нервните корени, които реагират с още повече болка. По този начин остеохондрозата е свързана с мускулно-тоничен синдром. За да се отърве от това състояние, лекарят трябва правилно да подбере няколко вида лекарства.
 • Много е важно да се разбере, че ако се появи патология в тази част на гърба, тактилното ниво на чувствителност на пациента в долните крайници и бедрата ще бъде нарушено. Болката може да тече от долната част на гърба до глезена. Това се дължи на факта, че негативните усещания се разпространяват по протежение на седалищния нерв от бедрото до самото дъно на крака.

Остеохондроза на гръдната област

остеохондроза на гръдната област

Най-често дегенеративният процес се развива в гръдната област, когато човек е в седнало положение за дълго време. Ето защо, за тези, които имат този вид работа или които непрекъснато учат и прекарват време пред компютъра или на бюрото, се препоръчва да стават на всеки 40 минути и да извършват някакъв вид физическа активност. В същото време вече има доста сериозна заплаха за вътрешните органи поради причината, че:

 • Затруднено дишане възниква при остеохондроза, която може само да влоши общото състояние на човек. Тялото просто не получава необходимия кислород и хранителни вещества в този случай.
 • Гаденето се образува с VSD и остеохондроза, което засяга негативно целия стомашно-чревен тракт. По този начин остеохондрозата и стомаха са неразривно свързани. Наблюдава се влошаване на състоянието на храносмилането.
 • Има и болки, които наподобяват сърдечни болки. Това е така нареченият исхемичен синдром при остеохондроза. Ето защо, доста често пациентите, които са усетили само първите симптоми на патология, които са се образували в гръдната област, се обръщат към кардиолог. В същото време е естествено лекарят да не открива отклонения в работата на сърдечно-съдовата система. Или по-лошо, той открива определени дисфункции, предписва лечение. Но това няма желания ефект. Това се случва поради факта, че пациентът има два вида заболявания - сърцето и мускулно-скелетната система. Отрицателните симптоми в областта на гръдния кош, както и задухът при остеохондроза - не са свързани със сърдечни заболявания, а са причинени от заболявания на гръбначния стълб.

Честа остеохондроза

Честата остеохондроза е патология, която засяга не само прешлените на гърба, но и ставите в долните крайници. Това най-често се дължи на факта, че повишеното натоварване на гърба води до пренапрежение на мускулите на бедрата и горната част на крака. Така например, колянната става е унищожена поради факта, че съдовете в нея се стесняват, което трябва да захранва ставната капсула. Следователно, тъканите също претърпяват дегенеративен процес тук. Пациентът изпитва:

 • Болка в коляното.
 • Ставата започва да излъчва неприятна криза.
 • Движенията стават ограничени и болезнени.
 • Появява се подуване на меките тъкани.
 • Когато се направи палпация, се появява болка.
 • Образува се така наречената миастения гравис.

Рехабилитацията при остеохондроза отнема доста дълъг период от време и отнема много усилия и пари за лечение. Ето защо е важно да се знае и разбира точно - остеохондрозата се лекува или не и на какви етапи, какво може да направи пациентът със здравето си.

Диагностика на заболяването

диагностика на остеохондроза от лекар

На първо място, когато човек започне да подозира това и заболяване на опорно-двигателния апарат, той трябва спешно да се свърже с един от специалистите, представени по-долу:

 • На невролог.
 • Вертеброневролог.
 • Мануален терапевт.
 • Ортопед.
 • Остеопат.

Само тези специалисти могат с компетентна диагноза да поставят окончателна диагноза. Пациентът винаги трябва да помни, че независимо с какво е ходил на лекар, дори ако това е обикновена кашлица с остеохондроза, лекарят трябва да предприеме следните мерки:

Провеждане на първоначално събиране на анамнеза. Той трябва внимателно да изслушва всички оплаквания на човека. Палпирайте тези области, където пациентът регистрира болка.

След това поставя пациента в определени позиции. Това са така наречените тестове, които ви позволяват да определите колко засегнати, от гледна точка на неврологичната картина, определени функции.

Кръвен тест за остеохондроза може да покаже наличието на възпалителни процеси в организма. С тази патология лекарят ще предпише общ кръвен тест и анализ на ESR. Анализите за остеохондроза могат да покажат увеличаване на СУЕ по време на обостряне на заболяването, биохимията може да покаже промени в количеството протеини в резултат на неврологични симптоми.

При съмнение за остеохондроза изследването задължително трябва да включва хардуерни техники. На първо място, когато има съмнение за остеохондроза на гръбначния стълб при човек, рентгеновите лъчи могат да потвърдят картината. Картината се прави за целия гръб, за да не пропуснете нито една зона, тъй като може да засегне различни части на гърба. Рентгеновата остеохондроза винаги е очевидна за специалист.

ЯМР за остеохондроза се използва в случая, когато предишните методи не са били ефективни. Този метод на изследване ви позволява да оцените механичното натоварване, което пада върху междупрешленните дискове. Възможно е да се оцени наличието на херния или някакви функционални нарушения. Остеохондрозата при ЯМР е доста точно диагностицирана, но въпреки това тази манипулация има редица значителни противопоказания:

 • Бременност.
 • Наличието на пейсмейкър.
 • Определени психологически състояния като клаустрофобия.
 • Възраст до 14 години.

Във всички останали случаи често се предписва ЯМР при съмнение за остеохондроза при пациент.

За да се изключат други заболявания, пациентът може да бъде предписан - флуорография, томография на гръдната област, понякога ЯМР на храносмилателната система, кардиограма. Това особено често се осъзнава, когато се появи задух с остеохондроза, болка в сърцето, дискомфорт в стомаха и червата. Освен това тези манипулации могат да бъдат препоръчани, когато температурата се поддържа в случай на остеохондроза.

Винаги е важно да запомните, че когато има съмнение за остеохондроза, формулирането на диагнозата е доста трудна и старателна работа, която може да отнеме доста дълъг период от време. Следователно стандартът на медицинско обслужване при остеохондроза е толкова сложен и многостранен.

Лечение

Когато възникне остеохондроза, препоръките на лекарите за лечение ще бъдат доста обширни и многостранни. Най-важното е пациентът стриктно да спазва предписаните инструкции за лечение. Само в този случай може да се постигне осезаем успех. Не се страхувайте, че лекарят предписва няколко вида лекарства наведнъж - те трябва да се използват едновременно, защото всяка група има определен ефект върху тялото. И ако нещо бъде изключено, тогава ще бъде почти невъзможно да се постигне резултатът.

Стандартът на медицинска помощ за остеохондроза на амбулаторна база включва - лекарства (те могат да се приемат през устата, да се дават под формата на инжекции или да се прилагат върху повърхността на кожата), физиотерапия, упражнения, традиционна медицина, алтернативни методи на лечение.

Медикаментозна терапия

лекарствена терапия за остеохондроза

Стандартното първично здравно обслужване при остеохондроза включва прием на лекарства, предназначени за облекчаване на болката. Това се улеснява от аналгетични лекарства:

 • Чрез инжектиране.
 • Крем за остеохондроза.
 • Първата помощ при остеохондроза с неявна и лека болка може да се извърши с помощта на хомеопатични мехлеми.
 • Температурата при остеохондроза може да бъде намалена със сложни мехлеми.

Използва се и група мускулни релаксанти, тоест всъщност тези, които помагат за отпускане и успокояване на мускулните влакна. Ако не приемате тези лекарства, тогава оздравителният процес ще протича много по-бавно и без толкова изразени ефекти.

Така например, когато кашлицата придружава остеохондроза, това се случва поради факта, че гладката мускулатура не може да се отпусне и причинява спазъм в белите дробове. Приемът на мускулни релаксанти помага за премахване на този симптом, както и втрисане с остеохондроза и когато остеохондрозата затруднява дишането.

Когато горните групи лекарства нямат изразен ефект, лекарите предписват глюкокортикостероиди. Но е важно да се разбере, че глюкокортикостероидите имат много странични ефекти. Следователно те се предписват изключително от лекуващия лекар и пациентът трябва да ги приема под внимателното му наблюдение.

Друга група лекарства са хондропротекторите. Те нямат подчертан бърз ефект, но приемането им може значително да облекчи състоянието на пациента и да спре развитието на патология. Това се дължи на факта, че хондроитинът и глюкозаминът, които са включени в състава, са необходими на човешкото тяло за поддържане здравето на хрущялните тъкани.

Клиничните препоръки, когато възникне остеохондроза на гръбначния стълб, включват и лекарства от успокоителната група. Те са предназначени да облекчат състоянието на пациента, когато болката, графикът, кашлицата и задухът с остеохондроза и други симптоми са толкова силни, че причиняват постоянен стрес.

Физиотерапия

физиотерапия за остеохондроза

Използват се и голямо разнообразие от физиотерапевтични методи. Те са предназначени да премахнат симптомите.

Когато се формира слабост в ръката с остеохондроза или в крака, диадинамичната терапия, лазер, магнитотерапия, амплипулсна терапия ще помогнат.

Всички те са доста ефективни за възстановяване на кръвоснабдяването, като по този начин намаляват нивото на възпаление. В същото време изгарянето на гърба с остеохондроза, болка, скованост и други негативни симптоми се елиминират.

Но противопоказанията за физиотерапия могат да бъдат:

 • Висок пулс с остеохондроза.
 • Индивидуална непоносимост към токовете, използвани от лекарството.
 • Болезнени усещания по време на манипулация.
 • Болест на жлъчния мехур и отделителната система.
 • Кръвно разстройство с лошо съсирване.
 • Пейсмейкър.
 • Бременност и кърмене.
 • Хеморагичен инсулт.
 • Остър тромбофлебит.
 • Различни увреждания на кожата.

Също така е важно да се разбере, че някои видове физиотерапия не се извършват по време на обостряне, а само когато настъпи ремисия.

Упражнения за остеохондроза

упражнения за остеохондроза

Когато се формира първоначалната остеохондроза, симптомите и признаците на заболяването при мъжете и жените до известна степен ще бъдат сходни. Следователно, в началните етапи, както и като превантивна мярка, ще бъдат ефективни различни видове упражнения и специална гимнастика. Но те трябва да бъдат избрани изключително от специалист по рехабилитация. Тъй като грешното натоварване или резки движения могат само да влошат състоянието на пациента.

Ако не е възможно да се прави гимнастика, тогава басейнът с остеохондроза ще може напълно да го замени. Вземете предвид и в този случай, че при остеохондроза може да има температура. В този случай не се препоръчва да ходите до басейна. Необходимо е да се изчака, докато острата фаза премине.

Диета

диета за остеохондроза

Много е важно да се разбере, че поради факта, че много органи и тъкани участват в патологичния процес, по време на лечението е необходим сложен ефект. Следователно диетата ще стане задължителна. Ще помогне, когато остеохондрозата и косопадът притесняват пациента. В този случай храна, обогатена с витамини и микроелементи, ще помогне да се спре този процес.

Също така е важно да се има предвид, че когато остеохондрозата и гаденето измъчват човек, храната трябва да бъде възможно най-дразнеща за стомашната лигавица. Общи препоръки:

 • Увеличете количеството сурови зеленчуци и плодове.
 • Яжте висококачествени млечни и ферментирали млечни продукти.
 • Яжте правилното количество протеини, богати на хондроитин и глюкозамин.
 • За да се намали подуването на корема при остеохондроза, се препоръчва консумацията на лакто и бифидобактерии. Те могат да бъдат закупени като специален пакет.
 • Когато има такава комбинация като остеохондроза и температура от 37 ° C и по-висока, се препоръчва да се спазва питейният режим и да се консумират поне 2-3 литра чиста вода. Това ще помогне не само за намаляване на нискостепенната треска, но и ще има положителен ефект върху водно-солевия метаболизъм.

Традиционни методи за лечение на остеохондроза

Не пренебрегвайте народните рецепти. Но когато ги използвате, не разчитайте единствено на тези съединения и във всеки случай не хвърляйте традиционна лекарствена терапия.

Компреси

Когато треперенето в тялото се наблюдава синдром на болка, усещане за парене в мускулните структури с остеохондроза, тогава могат да се прилагат следните компреси:

 • Разредете овесените ядки с вода и изпечете плоски торти от този състав. Нанесете такъв компрес на топло на мястото, където се усеща болката.
 • Настържете картофа и го смесете с всякакъв вид мед в равни пропорции. Нанесете върху проблемното място и покрийте с целофан. Покрийте отгоре с нещо топло.
 • Настържете пресен хрян и разредете с алкохол в съотношение 2: 1. Нанесете каша върху болната част на гръбначния стълб. Това ефективно премахва неудобните усещания.

Важно е да се вземе предвид, че когато остеохондрозата излъчва в корема, най-вероятно е засегната гръдната област. Когато се появят главоболия, местоположението е в областта на шията. Когато болката обхваща долната част на тялото, в по-голямата част от случаите се засяга долната част на гърба. Следователно е необходимо да изберете правилното място, където се прилага някой от горните компреси.

Орални отвари

лечебни отвари за остеохондроза

Когато се появи задух с остеохондроза, болката страда, има усещане за дърпане в крайниците, боли главата или се влошава слуха и зрението, тогава можете да използвате отвари за перорално приложение. Ето няколко рецепти, които да използвате:

 • Вземете 1 чаена лъжичка счукани лаврови листа и залейте 300 мл вряща вода. Настоявайте за 24 часа. Полученият бульон се пие през деня. Те не пият повече в продължение на 4 дни.
 • Можете да вземете борови пъпки с дължина до 2 см. Напълнете с тях буркан, след смилане в месомелачка или блендер. Покрийте всичко със захар. Извадете на тъмно място при ниска температура за 2 седмици. Пие се по 1/2 чаена лъжичка, като се разтваря бавно в устата три пъти на ден.
 • Тези отвари облекчават възпалението на лимфните възли при остеохондроза, намаляват усещането за болка и дискомфорт. Помага за премахване на възпалението в мускулната тъкан. Те са ефективни и когато са придружени от остеохондроза с температура 37 ° C и по-висока.

До какво води патологията

Не мислете, че само болка, дискомфорт, намалена амплитуда, главоболие, влошаване на зрението и слуха, задух с остеохондроза са единствените негативни симптоми. Ако болезненото състояние не се лекува и дегенеративният процес не се спре, тогава се получават хернии между прешлените. Това е сериозна патология, която обездвижва човека и може да доведе до неговото увреждане.

Ето защо е необходимо да се използват всички сили за преодоляване на патологията. Още по-добре, ангажирайте се с правилна физическа активност от много малка възраст, която ще помогне да се формира силна мускулна рамка. Той от своя страна няма да позволи патологии на опорно-двигателния апарат.