Каква е разликата между артрит и артроза? Симптоми, причини и лечение на ставни лезии

Болестите на ставите са много често напоследък. И най-често ставите са засегнати от артрит и артроза. И двете заболявания, въпреки сходните имена, означават различни патологични процеси в хрущялната тъкан.

Когато човек се движи, хрущялът помага на костните глави в ставите да се въртят свободно, намалявайки триенето до нула. Ако човек скача, тогава хрущялът служи като амортисьори, свеждайки до минимум физическото напрежение върху ставите.

увреждане на колянната става с артрит и артроза

Поради артрит, артроза, работата на ставите е нарушена и човек не може да се движи нормално. Съдейки по симптомите, те са идентични и в двата случая, но факторите, водещи до заболявания, са различни.

Каква е разликата между артрит и артроза?

Разликата между артрит на ставите е придружена от възпалителен процес, който може да засегне една или повече стави, тоест всъщност артритът означава, че има възпаление в една или повече стави. Това може да бъде тазобедрената става, рамото, лакътната става, ръцете, пръстите на краката и т. н. Струва си да се отбележи, че в напреднала възраст хората най-често страдат от артрит на колянната става.

Също така, артритът се характеризира с подуване на засегнатите стави, кожата на мястото на което може да придобие червеникав оттенък. Често се наблюдава повишаване на общата и локалната телесна температура, а физическата активност в болното място намалява.

Причините, които причиняват артроза или артрит, могат да бъдат различни фактори, вариращи от алергии и инфекции в организма и завършващи с нарушение на метаболизма на материала и нараняване на ставите.

Най-коварната проява на артрит е разпространението на възпалението наведнъж в няколко стави. В този случай пациентът може да почувства болка, която преминава от една става в друга. При тази форма на заболяването обаче повърхността на ставите не се нарушава.

По отношение на възрастовите категории на заболяването, заслужава да се отбележи, че артритът се счита за сенилна болест. Днес обаче заболяването се среща все по-често при по-млади хора, включително юноши и деца. Артритът често се наблюдава при жени на средна възраст - 35-50 години. Най-общо казано, според статистиката възпалението на ставите се диагностицира при всеки пети човек на Земята.

Всъщност разликата между артроза и артрит е, че първият се характеризира с процес на дегенеративно разрушаване на хрущялните тъкани, докато артритът всъщност е процес на възпаление на ставите. Именно тези два признака отговарят на въпроса как артритът се различава от артрозата.

Причините за артроза и артрит. Разлики

В медицинската наука се разграничават два етапа на артроза: първичен и вторичен. Първичната форма се нарича още болест на Стил. Често причините за заболяването са трудни за установяване. Болестта се среща по-често при възрастни хора, проявява се под формата на лезии на тазобедрените, раменните или коленните стави.

Ако говорим за вторична форма на артроза, тогава нейните причини, като правило, са сериозни заболявания, които са прехвърлени. Освен това хората, изложени на риск от развитие на вторична артроза, са хора, на които болестта се предава генетично.

Артрозата е често срещана при затлъстели хора. Ставните лезии могат да се появят и при тези, които са постоянно изложени на тежки физически натоварвания. Понякога ставите при хора с нарушения в работата на ендокринната система болят.

болки в коляното с артрит и артроза

Възпалението се наблюдава при артрит. Болестта може да бъде първична или вторична.

Първичният артрит може да бъде открит като последица от ревматизъм, спондилоза, след първичната форма на артроза, подагра. Тази група включва също септичен артрит, който се причинява от инфекция с вредни микроорганизми.

Вторичната форма на артрит включва увреждане на ставите, причинено от такива заболявания:

  • псориазис;
  • системен лупус еритематозус;
  • реактивна артропатия;
  • борелиоза;
  • хемохроматоза.

Що се отнася до артрозата, в повечето случаи тя засяга палците на долните крайници. Но не са изключени и дегенеративни нарушения в групи с големи стави. Така че при пациенти може да се наблюдава артроза на рамото, коляното, тазобедрената става и дори гръбначния стълб.

Малко по-рядко се открива артроза на глезените, ръцете и ръцете. Понякога има случаи на заболявания на малки ставни групи на крайниците.

При артрит са засегнати най-вече малките стави, особено ръцете.

Симптоми на артрит и артроза. Каква е разликата?

Въпреки че има много разлики между артрит и артроза, обаче, както в първия, така и във втория случай, пациентът може да изпитва силна болка в засегнатите области. Въпреки че и в двата случая се наблюдава синдром на болката, симптомите му се различават. Така че, болката при артроза често се появява, когато човек започне да се движи. Също така болката може да се появи при продължително ходене или след тежко физическо натоварване.

При артрозата в началото болката не е много изразена и често хората не придават значение на това, приписвайки неразположението на обикновената умора. Това обаче може да е първият признак на дегенеративни нарушения в хрущялната тъкан на ставите. С течение на времето и прогресирането на болестта болката започва да нарушава дори при много малко натоварване.

болка в ставата на китката с артрит и артроза

Ако артрозата не се лекува правилно, тогава пациентът започва да страда от болка дори когато просто седи или лъже. Това състояние се характеризира като трета степен на артроза. При смяна на положението на тялото болката може да отшуми малко.

Ако човек има артрит, тогава болките не спират и са доста остри. Най-често болката се появява през нощта или сутрин.

Признаците на артрит се изразяват чрез скованост в засегнатата област. При артроза това явление не се наблюдава. Артритни промени в хрущялната тъкан на ставите могат да бъдат по-разпознати чрез отчетлива хрускане в болните области.

Пукането в ставите е явна проява на артроза. Появява се поради факта, че хрущялните слоеве започват да се рушат и костите се трият една в друга. Колкото по-изразена е хрущенето, толкова по-тежка е формата на артроза на ставите, тоест тяхното унищожаване.

Също така си струва да се отбележи, че разликата между артроза и артрит се крие във факта, че при артроза се наблюдава намаляване на подвижността само в засегнатата област, докато при артрит пациентът може да почувства скованост в цялото тяло.

Също така, заболяванията се различават по това при артроза, ставите са деформирани, но няма подуване, което е характерно за артрита.

Подуването и подуването по време на артрит се дължи на възпаление в ставната тъкан. Под кожата могат да се появят и уплътнения под формата на така наречените възли. Често се появява треска в засегнатата област.

В допълнение към възпалението, температурата и подуването, артритът може да прояви и следните симптоми:

  • възпаление на очите;
  • втрисане или прекомерно изпотяване;
  • обща слабост;
  • неприятно отделяне от гениталиите.

Как се лекуват артрит и артроза?

Въпреки че има разлика между артроза и артрит, терапията на тези заболявания е до голяма степен сходна, тъй като и в двата случая говорим за нарушения в ставните тъкани. Има обаче отлични лечения.

За да се излекува например артрит на ръцете или долните крайници, се използва метод за блокиране на възпалението и възстановяване на имунитета. Ако човек е диагностициран с артроза, тогава основната цел на лечението е регенерацията на болния хрущял и нормализирането на кръвообращението в ставите.

На въпрос кой лекува подобни заболявания, струва си да отговорим, че ортопедите и травматолозите се справят с артрозата, докато артритът изисква наблюдение от лекари от различни специализации, включително ревматолог, имунолог, терапевт, травматолог и други лекари, в зависимост от конкретната форма на заболяването . За да се подложи на преглед от много специалисти се изисква, когато се открие такава форма на заболяването като полиартрит.

лечение на артрит и артроза на ставите

За ефективно лечение на артрит и артроза, пациентите трябва да се придържат към определена диета. В същото време е крайно нежелателно да се консумират алкохолни напитки и да се подлагате на прекомерно физическо натоварване.

Основният принцип на терапията е използването на нестероидни противовъзпалителни лекарства, а в някои случаи и антибиотици. Като допълнителни техники се използват физикална терапия, физиотерапевтични процедури. Няма нищо лошо в използването на традиционната медицина, ако те не са забранени от лекуващия лекар.

За борба с дегенеративни промени, по-специално от артроза на колянната става, се използва лекарствена терапия, която включва използването на болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни лекарства, по-рядко хормонални лекарства. При пълно унищожаване на ставите може да се предпише артропластика или подмяна на ставите.