Лумбална остеохондроза: симптоми, лечение и упражнения

Мнозина са запознати с тази ситуация, когато болката в долната част на гърба рязко възниква поради неуспешно накланяне или завъртане на багажника. Но понякога тази болка е толкова осезаема, че трябва да останете неподвижни и да останете в неудобно положение. Ако се опитате да се изправите или просто започнете да се движите, тогава болката се появява отново. Ето как може да започне остеохондрозата на лумбалния отдел на гръбначния стълб.

Какво причинява появата на това заболяване? Най-честата причина е непропорционалното разпределение на гръбначните натоварвания. Ето един прост пример:

Значителна част от хората водят предимно заседнал начин на живот. В резултат на това някои мускули са напълно неактивни, докато други, напротив, постоянно са в състояние на напрежение. Тоест се оказва, че мускулният тонус не се разпределя правилно. Това от своя страна води до факта, че определени области на гръбначния стълб са подложени на много повече стрес от необходимото.

компресия на гръбначните дискове с лумбална остеохондроза

Нашият гръбначен стълб е проектиран по такъв начин, че да издържа на колосални натоварвания за определено време. Но тази способност се проявява, като правило, в единични случаи. Когато претоварването е постоянно, междупрешленните дискове изпитват значителен натиск и в крайна сметка започват да излизат между прешлените (т. е. образуват се хернии). В допълнение, увреждането на междупрешленните дискове води до компресия на гръбначномозъчните нерви, което води до така наречения радикуларен синдром. И накрая, болната област на гърба се ограничава в подвижността, човек изпитва болка и дискомфорт.

Симптоми на заболяването

Най-честият симптом на лумбалната остеохондроза е тъпа болка, локализирана в долната част на гърба. В някои случаи тази болка излъчва краката.

Освен това пациентите се оплакват от болки в краката, които изпитват при вдигане на тежки тежести, както и при кашляне или кихане, при смяна на позицията на тялото, особено след дълъг престой в една позиция.

Обострянето на остеохондрозата е придружено от симптоми като невъзможността да се правят ненужни движения и претоварване на гръбначните мускули. При излагане на студ може да се появи т. Нар. Лумбаго, тоест остра болка в долната част на гърба.

Други признаци на заболяването включват:

 • появата на гъши подутини и изтръпване на краката;
 • неуспех на чувствителността в бедрата, краката и седалището. В редки случаи - също в ходилото;
 • артериални крампи в краката (до изчезването на пулса), студенина на краката;
 • нарушение на изпотяване;
 • появата на суха кожа и нейното пилинг в местата на локализация на болката. Възможна е загуба на чувствителност.
болка в лумбалната част на гръбначния стълб с остеохондроза

Други признаци са типични за онези случаи, когато остеохондрозата е свързана с прищипване на гръбначния мозък:

 1. Неуспех при уриниране и дефекация;
 2. Неправилна чувствителност на гениталиите или пикочния мехур.

И накрая, е необходимо да се отбележат допълнителни симптоми, произтичащи от нестабилността на прешлените:

 • при мъжете нарушението на потентността действа като знак;
 • при жените - проблеми с яйчниците, матката и придатъците.

Лумбално лечение на остеохондроза

Лечението на въпросното заболяване е насочено към:

 • премахване на онези фактори, които влияят на гръбначните нерви;
 • възстановяване на пълноценна физическа активност;
 • елиминиране на всички възникващи патологични промени.

Всички тези задачи се решават на всеки етап от лечението на остеохондроза, в резултат на което се постига общата цел - пълното възстановяване на пациента.

Има 4 етапа на лечение, всеки от които ще разгледаме.

Първият етап е предоставянето на медицинска помощ, насочена към премахване на болковия симптом. Такава помощ се предоставя във всяко лечебно заведение и може да бъде предоставена самостоятелно. Говорим за приемане на анестетични коктейли, прилагане на компреси и триене.

масаж при лумбална остеохондроза

На втория етап вече се провежда симптоматично лечение, по време на което се прилагат аналгетични блокади и се инжектират съдоразширяващи лекарства, например баралгин или разтвор на никотинова киселина. Използват се и дехидратиращи лекарства.

Тук могат да се прилагат и хирургични методи за лечение. Те включват:

 1. декомпресия на свитите съдове, нерви;
 2. отстраняване на херния;
 3. премахване на белези, сраствания и костни израстъци - всичко, което причинява болка;
 4. използването на протезиране на междупрешленни дискове;
 5. осигуряване на фиксиране на засегнатите прешлени.

Продължителността на рехабилитационния период зависи от вида хирургическа интервенция. Днес нискотравматичните лазерни интервенции са широко разпространени, когато се извършва микроразрез с помощта на лазерна технология. В такива случаи рехабилитацията отнема само няколко дни.

Третият етап е лечение от невролог. На този етап се определя специфичната форма и стадий на остеохондроза, въвеждат се хормони с продължително действие и се предписва подходяща терапия. И веднага след този етап те преминават към следващия, четвърти, в рамките на който загубените функции се възстановяват.

Физически упражнения

Именно терапевтичната гимнастика определя съдържанието на четвъртия етап при лечението на остеохондроза. Като цяло упражненията са най-ефективният метод за премахване на възникналите смущения. Разбира се, постигането на положителен резултат е възможно само ако редовно изпълнявате подходящия набор от упражнения. Като пример ще дадем един от възможните комплекси:

Упражнение 1

Изходно положение: легнете на равна и твърда повърхност (по гръб) и поставете ръцете си отстрани на тялото.

Действие: Извийте гърба си и се опитайте да разтегнете гръбнака си възможно най-много.

Количество: повторете упражнението поне 5-6 пъти.

упражнения за лечение на лумбална остеохондроза

Упражнение 2

Изходна позиция: подобно на предишното упражнение.

Действия: изпънете ръце нагоре и започнете да се разтягате плавно. Опитайте се да не напрягате гърба си.

Количество: 3-4 повторения са достатъчни.

Упражнение # 3

Начална позиция: легнете по корем и спуснете ръцете отстрани.

Действие: закръглете гърба си, като в същото време стегнете раменете. Изпънете гръбнака си по този начин.

Количество: Най-добре е да правите упражнението поне 5 пъти.

Упражнение 4

Изходна позиция: подобно на предишното упражнение.

Действия: правете плавни завои с долната част на тялото (първо наляво, после надясно). В същото време се стремете да държите гърба си равен на пода.

Количество: най-добрият вариант е 3-4 повторения.

По този начин в хода на лечението на лумбалната остеохондроза е важно да се идентифицират всички признаци на заболяването, внимателно да се изследват и да се осигури подходящият ефект, включително чрез изпълнение на гимнастически упражнения.