Причини, признаци и методи за лечение на остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб

Остеохондрозата на гръбначния стълб е патология с преобладаващо възрастово естество: колкото по-възрастен е човек, толкова повече междупрешленните дискове са подложени на дегенеративно-дистрофични промени. В по-голяма степен цервикалната и лумбалната област са податливи на заболяване, остеохондрозата на гръдния отдел на гръбначния стълб се регистрира от диагностици много по-рядко. Причината е, че именно гръдната област е твърдо фиксирана от ребрените дъги, което определя минималната подвижност на дисковете.

гръбначна лезия в случай на гръдна остеохондроза

Според статистиката това заболяване се среща еднакво често и при двата пола, младите хора и дори децата са склонни към гръбначна патология. Симптомите на остеохондроза на гръдния кош в началото на заболяването са слабо изразени, те често се бъркат с прояви на други патологии. Това често води до факта, че лечението на остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб понякога започва късно.

Какво е остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб

Остеохондрозата на гръдния кош е патологичен процес, характеризиращ се с увреждане на междупрешленните дискове на съответната област. GOP е най-дългата част на гръбначния стълб, тя се състои от 12 прешлени, горните гръдни структури са по-податливи на дегенеративни промени поради тяхното местоположение.

Под въздействието на отрицателни фактори (наднормено тегло, прекомерно физическо натоварване, нараняване) настъпват необратими промени в дисковете, разположени между прешлените:

 • В пулпозното ядро на прешлена, което е полутечна структура, количеството течност намалява. Той изсъхва, губейки амортизационната си функция.
 • Поради липсата на равномерно натоварване, пръстеновидният фиброз, заобикалящ пулпозното ядро, губи своята сила и неговата уязвимост се увеличава. При повишени натоварвания върху гръбначния стълб, по-специално върху гръдната област, се образуват пукнатини в пръстеновидния фиброз.
 • С течение на времето броят на тези пукнатини се увеличава и пулпозното ядро започва да се изтласква през тях.

Като усложнение на патологичния процес възниква дискова херния, нервните влакна се компресират, което определя определена клинична картина на остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб.

Причините за развитието на болестта

Все още не са установени точните причини за гръдната гръбначна остеохондроза. Надеждно са известни само предразполагащите фактори, под влиянието на които се получава разрушаване на междупрешленните структури при гръдна остеохондроза. Като причина за остеохондроза на гръдната област често се наричат наследствено предразположение и свързани с възрастта промени. Списъкът на провокиращите фактори включва също:

 • Травми на гръбначния стълб (падания, силни удари в гръдната област).
 • Наднормено тегло.
 • Прекомерно физическо натоварване на гръбначния стълб (вдигане на тежести).
 • Физическо бездействие (липсата на физическа активност провокира отслабване на мускулите, което води до остеохондроза на гръбначния стълб).
 • Продължителна хипотермия, инфекциозни заболявания.
 • Лошо кръвоснабдяване на гръбначните структури поради съдови нарушения.
 • Активна страст към спорта (повишеното обучение води до наранявания на гръбначния стълб).
спортно обучение като причина за развитието на гръдна остеохондроза

Остеохондрозата на гръдния отдел на гръбначния стълб може да се развие в резултат на хормонално нарушение в организма, поради недостиг на витамини или микроелементи, необходими за нормалната дейност на ОПР.

Как се проявява остеохондрозата в гърдите?

Симптомите на гръдната остеохондроза зависят от много фактори, включително възрастта на пациента, тежестта на необичайни промени в гръбначните структури, етапа на патологията (при обостряне клиничните признаци на гръдната остеохондроза са много по-изразени). Основният симптом при остеохондроза на гръдната част на гръбначния стълб са болезнени, неудобни усещания с различна интензивност.

Болката може да бъде два вида:

 • Дорсаго- пристъпи на остра пронизваща болка в гръбначния стълб, локализация - между лопатките. Болката се усилва при опит за смяна на положението, за поемане на въздух.
 • Дорсалгия- различава се в постепенното развитие, може да продължи до 2 седмици. Характеризира се с повишена болка при продължителен престой в едно положение, при ходене, болезнените усещания отслабват или изчезват напълно.

Междуребрената невралгия е характерна проява на остеохондроза на гръдната област. Болката се усилва с внезапни движения, вдишване-издишване, може да бъде локализирана в една точка или да се разпространи в цялата област на гръдния кош, като се успокои, когато пациентът заеме определена позиция.

Симптомите на остеохондроза на гръдната област са подобни на клиниката на други заболявания. Например, честата болка и дискомфорт зад гръдната кост често се бъркат със симптоми на сърдечно-съдови патологии (ангина пекторис, инфаркт). Болката в коремната кухина, провокирана от нарушение на инервацията на вътрешните органи, прилича на признаци на гастрит или холецистит.

С напредването на заболяването признаците на остеохондроза на гръдния кош стават по-изразени.

Други симптоми на остеохондроза на гръдния кош включват:

 • Усещане за изтръпване, "настръхване на кожата" (парестезия).
 • Явления на диспепсия (оригване и гадене с остеохондроза възникват поради нарушена стомашна моторика, в редки случаи може да се появи повръщане на фона на пристъп).
 • Изгаряне, пилинг в областта на краката, студенина на кожата.
 • Изтъняване, крехкост на нокътната плоча.
 • Болка, усещане за чуждо тяло във фаринкса или хранопровода.
болка в гърлото като симптом на гръдна остеохондроза

Специфичните признаци на остеохондроза на гръдната област зависят от това кои прешлени са обект на промени и могат да варират значително, което усложнява диагнозата.

Сред жените

Симптомите на остеохондроза на гърдата при жените не се различават много от проявите, които се отбелязват при силния пол. За разлика от мъжете, които развиват остеохондроза поради тежки физически натоварвания или наранявания, при жените това заболяване е по-често провокирано от хормонални смущения, съдови нарушения и носене на обувки на висок ток.

болки в краката като симптом на остеохондроза в гърдите

При жените остеохондрозата най-често се предизвиква от съдови нарушения и носенето на обувки на висок ток.

Признаците на остеохондроза на гърдата при жените могат да варират значително в зависимост от това кои прешлени развиват дегенеративни промени. Единствената разлика е, че болката в областта на гърдите понякога симулира проявите на патология на гърдата (мастопатия например). Гръдната остеохондроза при жените също е придружена от нарушена чувствителност, междуребрена невралгия и други характерни прояви, характерни за заболяването.

При мъжете

Симптомите на остеохондроза на гърдата при мъжете обикновено се появяват по-рано, отколкото при жените. Това се дължи на факта, че междупрешленните дискове в нежния пол са защитени от женски хормон - естроген. Поради тази причина те често развиват остеохондроза по време на менопаузата, когато производството на естроген спада.

болка в гърдите като симптом на остеохондроза на гърдата

Основният симптом на остеохондрозата при мъжете е болката в гърдите.

В същото време е по-трудно да се диагностицира торакална остеохондроза при мъжете: нейните прояви не са толкова изразени и са по-добре "замаскирани" за други заболявания. Основните признаци на остеохондроза в гръдния кош при силния пол са болка, утежнена при вдишване и резки движения, парестезия, усещане за студ в краката.

Степени на развитие и видове

В зависимост от тежестта на патологията, тежестта на нейните прояви, има 4 степени на гръдна остеохондроза. Всеки от тях се характеризира с определени дистрофични промени в костната и хрущялната тъкан и съответните клинични прояви.

 1. Първа степен- на този етап от заболяването промените в междупрешленните дискове са слабо изразени. В центъра на пръстеновидния фиброз се появяват малки пукнатини. Ядрото пулпоз прониква в тези лезии. Болките се появяват периодично и само в областта на засегнатия прешлен.
 2. Втора степен- увредените прешлени придобиват патологична подвижност. Това състояние е придружено от силна болка, интензивността на която се увеличава с движение. Статичните пози също причиняват дискомфорт, локализиран в гръдната кост.
 3. Трета степен- проявява се с диспластична нестабилност на прешлените и необратими изменения. Поради разкъсването на пръстеновидния фиброз ядрото пулпозус излиза навън. Последицата от това е развитието на междупрешленни хернии.
 4. Четвърта степен- на този етап междупрешленната остеохондроза се характеризира с разпространението на деструктивни промени в тъканите, съседни на прешлените. В резултат на заместването на влакнести структури с кост се образуват остеофити - специфични израстъци, които прищипват гръбначния мозък. Поради това гръбначният стълб става неактивен.

В зависимост от областта на лезията се разграничават локални и често срещани форми на заболяването на гръбначния стълб. Ако в допълнение към гръдния отдел на гръбначния стълб в патологичния процес участват и други части на гръбначния стълб, пациентът ще бъде диагностициран с широко разпространена остеохондроза на гръдния кош.

Възможни усложнения

Без подходящо лечение остеохондрозата ще прогресира. Периодите на обостряне на остеохондрозата на гръдния отдел на гръбначния стълб с прогресирането на заболяването се появяват все по-често и значително усложняват качеството на живот на пациента. По време на обостряне пациентът изпитва мъчителна болка, мобилността му е силно ограничена.

Развитието на остеохондроза също е опасно за нейните усложнения, включително:

 • Херния на Шморл.
 • Спондилоартроза, спондилоза.
 • Радикулит (радикулопатия).
 • VSD (вегетативно-съдова дистония).
 • Компресия на гръбначния канал.
 • Образуване на костни остеофити.

Ако болестта се игнорира дълго време и не се справя с това, това може да доведе пациента до увреждане, тъй като подвижността на гръбначния стълб е значително ограничена и човекът не е в състояние да води обичайния начин на живот.

Диагностични методи

Най-често срещаният и достъпен метод за диагностика на гръдна остеохондроза е рентгеновата снимка на съответния гръбначен стълб. Неговата информативност позволява да се потвърди или опровергае диагнозата, да се определи местоположението на патологичния процес, наличието на остеофити. В някои случаи неврологът препоръчва на пациента да се подложи на CT или MRI на гръбначния стълб.

Компютърната томография позволява визуализиране на меки тъкани - гръбначен мозък, мускули, кръвоносни съдове. Ядрено-магнитен резонанс се предписва за откриване на междупрешленни хернии, определяне на степента на увреждане на нервните корени, тежестта на гръбначната стеноза.

Първа помощ

Може да се наложи спешна помощ при остеохондроза, когато се появи атака на остра гръбначна болка. Най-добре е в тази ситуация незабавно да се свържете със специализиран специалист - невролог или вертебролог, в случай на непоносима болка - извикайте линейка. Следните мерки за първа помощ ще помогнат за облекчаване на състоянието:

 • Осигуряване на пълноценна почивка - пациентът трябва да бъде положен на легло с твърд матрак.
 • Използването на местни противовъзпалителни лекарства - гелове и мехлеми.
 • Прием на болкоуспокояващи, НСПВС, както и мускулни релаксанти за премахване на мускулния спазъм.

Масажът по време на острия стадий е строго противопоказан, тъй като подобни манипулации могат да провокират увеличаване на болката в гръбначния стълб и рефлексен спазъм на мускулната тъкан.

Как да се лекува остеохондроза в гърдите

Увреждането на структурите на гръбначния стълб, уви, е необратимо, следователно е напълно невъзможно да се излекува остеохондрозата. Лечението на остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб, както и другите му области, има две цели - да премахне симптомите на заболяването и да предотврати по-нататъшното разрушаване на хрущялната и костната тъкан. Необходимо е да се действа комплексно, терапията се основава на използването на лекарства, назначаването на масаж, упражняваща терапия, физиотерапия, ефективни народни методи са добре дошли. Това е единственият начин, ако не да се излекува напълно пациентът, то значително да се подобри качеството на живота му.

В болницата

Лечението на гръдната остеохондроза обикновено се извършва у дома, дори при наличие на изразена клиника на заболяването. Хоспитализацията в болница се извършва с обостряне на патологията в случай, че медицинските мерки у дома са неефективни. В острия стадий на пациента се показва строг режим на легло за 5-7 дни. За облекчаване на болката и остри възпалителни прояви се използват аналгетици и НСПВС.

лекарства за лечение на остеохондроза на гърдата

Ако болката в гръбначния стълб не се облекчи, се използва паравертебрална блокада на засегнатата област на гръбначния стълб, която има продължителен аналгетичен ефект. При нарушения на съня на пациента се предписват успокоителни. За да се намали подуването, се препоръчва прием на диуретици. При ниската ефективност на предприетите мерки, която се наблюдава при напреднала форма на остеохондроза на гръдния отдел на гръдния кош, единствената възможност е хирургичната намеса.

Лекарства

Консервативното лечение на остеохондроза на гръдния кош се основава на няколко принципа.

 1. Борбата с болезнени прояви и признаци на локално възпаление в тъканите се провежда с използването на аналгетици и НСПВС.
 2. Премахване на повишения мускулен тонус, който провокира болка - за това лекарите предписват спазмолитици и мускулни релаксанти.
 3. Нормализиране на кръвоснабдяването и храненето на засегнатите гръбначни структури - тази роля се поема от съдоразширяващите лекарства.
 4. Инхибиране на разрушаването на хрущялната тъкан - за тази цел се препоръчва прием на хондропротектори.
Витамини от група В в храни за остеохондроза на гърдата

За подобряване на общото благосъстояние на пациента се предписват витаминни комплекси с преобладаване на витамини от група В. При обостряне на патологията, когато действието на таблетките е недостатъчно, лекуващият специалист може да предпише инжекции с аналгетик и противовъзпалителни свойства.

Упражнения

Лечението на остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб задължително включва терапевтични упражнения. Терапията с упражнения помага не само за премахване на клиничните прояви на заболяването, но също така ви позволява да забавите развитието на дегенеративно-дистрофични промени в гръбначните структури. Основните й действия:

 • Премахване на болки в гръбначния стълб, спазми.
 • Активиране на кръвоснабдяването и лимфния поток в засегнатата област.
 • Увеличение на амплитудата на движенията в гръбначния стълб.
 • Повишаване на мускулния тонус, укрепването им.

Само специалист може да предпише набор от упражнения за остеохондроза на гръдната зона, който трябва да вземе предвид състоянието на пациента, степента на дегенеративни лезии в гръбначния стълб, етапа на патология и наличието на усложнения. В острия период резки движения са забранени, разрешени са само дихателни упражнения, както и упражнения, които допринасят за разтягане на гръбначния стълб. По време на ремисия ежедневните специални упражнения трябва да се превърнат в навик, за да забавят възможно най-много негативните промени в гръбначния стълб.

Масаж

Масажът при остеохондроза е неразделна част от терапията, с изключение на периода на обостряне на гръбначния стълб. Такива видове манипулации се използват като класически, вакуумен, акупресурен масаж. Той има следните ефекти върху тялото:

 • Намалява тежестта на болката в гръбначния стълб.
 • Облекчава спазматичните прояви.
 • Стимулира процеса на кръвоснабдяване на гръбначния стълб.
 • Активира регенеративните способности на тялото.
 • Повишава проводимостта на импулсите на нервните влакна.

В допълнение към професионалните манипулации, които се извършват в специализирани кабинети, е разрешена опцията за самомасаж на гръбначния стълб. Първо трябва да изучите препоръчаните техники и да се придържате към правилата за извършване на процедурата.

Гръдният гръбнак е най-малко вероятно да страда от дегенеративно-дистрофични промени. Но това не прави болестта по-малко сериозна. Важно е да се грижите за гръбначния стълб навреме - в този случай ще успеете да избегнете много сериозни последици. В края на краищата поражението на гръбначните структури е необратим процес. Може да се спре само с цел да се запази подвижността на гръбначния стълб за дълго време.