Шийна остеохондроза

Остеохондрозата е заболяване, което може да засегне всеки човек, независимо от пола и възрастта. Тя се проявява като патологични промени в тялото на гръбначния стълб, междупрешленните дискове и свързаните с тях структури (нервни корени, съдови плексуси и околните тъкани).

Лекарите идентифицират редица причини, водещи до развитието на остеохондроза:

 • продължителен престой в неудобно положение;
 • липса на физическа активност;
 • нарушение на стойката;
 • наднормено тегло;
 • нараняване на гръбначния стълб;
 • прекомерна физическа активност;
 • плоски стъпала.

Остеохондрозата засяга всички части на гръбначния стълб, но най-уязвима е цервикалната област. Това се дължи на факта, че шийният отдел на гръбначния стълб поема основното физическо и функционално натоварване през целия ден, което води до неговото пренапрежение. Освен това в шийния отдел на гръбначния стълб са съсредоточени голям брой нервни окончания, които при всяка неблагоприятна ситуация се чувстват. Уязвимостта на този гръбначен стълб го прави лесна мишена за всякакъв вид нараняване или стрес.

Нервните преживявания и физическият стрес създават силен мускулен спазъм, което води до компресия на невроваскуларния сноп, което води до нарушаване на кръвоснабдяването на междупрешленните дискове и мозъка.

Остеохондроза на цервикалния гръбначен стълб симптоми

Остеохондрозата на шийните прешлени се проявява в голямо разнообразие от клинични симптоми. Пациентът изпитва пароксизмални пулсиращи главоболия, които по-често се локализират в тилната област. Нарушени от болка и скованост на врата и раменете, появяват се слабост в ръцете и чувство на изтръпване на върха на пръстите. Често пациентът изпитва общо неразположение, бърза умора, дори без интензивно физическо натоварване.

При хроничния ход на заболяването се наблюдава повишаване на кръвното налягане, има шум в ушите, мигане на мухи пред очите и нарушен сън. При липса на пълноценна медицинска помощ болестта прогресира, което допълнително изостря ситуацията. Има исхемия на меките тъкани, нервните корени се разграждат, междупрешленните дискове започват да се рушат с образуването на междупрешленни хернии.

Рентгенова снимка на шийните прешлени

Диагностика на остеохондрозата на шийните прешлени

В типичните случаи, при наличие на горните симптоми, диагнозата остеохондроза на шийните прешлени не създава затруднения на лекарите. Но това заключение изисква допълнително неврологично, ортопедично и рентгеново изследване. В процеса на изследване се събира анамнеза на заболяването, оценява се стойката и обхватът на движение в гръбначния стълб, определят се напрежението в мускулите на гърба и точките на болезненост, ограничение на подвижността в прешлените.

Лечение на остеохондроза на шийните прешлени

Лечението на цервикалната остеохондроза изисква задължително посещение на лекар. Терапията обикновено включва:

 • Медикаментозно лечение - намалява възпалението;
 • Мануална терапия - облекчава пациента от болки във врата и облекчава мускулното напрежение;
 • Терапевтичен масаж - подобрява кръвообращението и метаболизма в тъканите;
 • ЛФК (физиотерапевтични упражнения) - укрепва мускулите на врата, повишава тонуса им;
 • Физиотерапевтични процедури (електрофореза, магнитотерапия и др. ) - подобрява храненето на мускулите;
 • Изпълнение на препоръки за спазване на режима на труд и почивка.

Всички горепосочени методи са доста ефективни, но траен терапевтичен ефект може да се постигне само когато се комбинират. Следователно лекарят изготвя програма за рехабилитация, като взема предвид индивидуалните характеристики на хода на заболяването при всеки конкретен пациент. В напреднали случаи, когато синдромът на болката не изчезва дълго време и изброените методи не осигуряват облекчение, е възможна операция.

Диагнозата „остеохондроза на шийните прешлени" не е изречение, а причина да проверим състоянието на гръбначния ни стълб. Следователно трябва да се помни, че остеохондрозата е заболяване, което е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува.