Какво да направите, ако ви боли кръста

Дискомфорт в долната част на гърба може да възникне по различни причини, от увреждане на мускулите и проблеми с гърба до коремни заболявания. Ако боли кръста, първо трябва да разберете причината - едва тогава болката може да бъде излекувана бързо и ефективно.

Възможни причини за болка в гърба

Има няколко системи в лумбалната област, които могат да причинят болка:

Мускулно-скелетна система.Болката може да е резултат от гръбначно нараняване или пренапрежение и увреждане на мускулите в долната част на гърба.

Нервна система.Причината за болката може да бъде кривина, херния, изпъкналости, невропатии, възпаление на прешлените и притиснати нерви. Нервната система е най-честата причина за болки в гърба.

Храносмилателната система.В лумбалната област ще се дават болки от панкреаса, стомаха, черния дроб, жлъчния мехур и червата. Това е възможно при панкреатит, гастрит, язва на стомаха, отравяне и интоксикация, камъни в жлъчните пътища и различни форми на запушване.

Отделителни и репродуктивни системи.Болките в долната част на гърба могат да бъдат при заболявания на бъбреците и пикочния мехур (бъбречна недостатъчност, пиелонефрит, уролитиаза, цистит), лезии на матката и яйчниците (кисти, миома, възпаление).

При кой лекар да отидете, ако ви боли кръста

По местоположението на най-силния фокус на болката можете да определите къде е проблемът. Но всички органи в коремната кухина са много близки, така че симптомите често се объркват и болката, особено болезнена и продължителна, може да опасва цялото тяло на нивото на талията и опашната кост. Така че, ако не извършите първо диагноза, можете да започнете да лекувате напълно погрешно заболяване. И за това трябва да се свържете навреме с подходящия специалист.

болки в гърба при съпрузите

Травматолог или хирург- ако наскоро сте паднали, ранени или сте играли интензивно.

Невролог- с остра или стреляща болка в гръбначния стълб, частична загуба на чувствителност и подвижност, чувство на пълзене по стомаха и краката; ако при продължителна неподвижност или промяна в положението на тялото болката в гръбначния стълб се увеличава.

Гастроентеролог- с дълга дърпаща болка, главно от едната страна на кръста; с болка, придружена от храносмилателни разстройства; ако болките в кръста са придружени от слабост и треска.

Уролог или нефролог- с остра болка от едната страна, както и с лека болка в долната част на гърба на фона на затруднено или много често уриниране.

Гинеколог- с болка в лумбалната област от едната или от двете страни, придружена от слабост и влошена от движение, на фона на бременност или менструация.

Можете да отложите посещението при лекар само ако знаете защо ви боли кръста и тази причина не предизвиква безпокойство. Например, мускулната умора от физическа работа ще изчезне за един до два дни без никакво лечение и за това не е нужно да посещавате травматолог.

Възможна диагноза и лечение

Диагнозата, която Вашият лекар предписва, зависи преди всичко от Вашите симптоми. Първо лекарят ще проведе преглед и ще попита за здравето му, въз основа на който ще може да разбере приблизителната причина за болката. След това, в зависимост от симптомите, той ще ви насочи към:

Рентгенова снимка на гръбначния стълб- с наранявания, сколиоза и херния. На него ясно се вижда само костната тъкан, така че тя ще бъде безполезна за други заболявания.

ЯМР на лумбосакралния гръбначен стълб- с херния и протрузия, невропатия, кривина, травма, новообразувания. Това е много точен тип диагноза, която ви позволява да изследвате меките тъкани на всякаква дълбочина.

КТ на лумбалния гръбнак- за същите показания, ако пациентът не може да се подложи на ядрено-магнитен резонанс.

Ултразвук- ако подозирате заболяване на коремните или тазовите органи. Това е напълно безопасно изследване, което може да се извърши дори за деца, но не всички патологии могат да бъдат разгледани върху него.

Гастроскопия и колоноскопия- при заболявания на храносмилателната система. Този вид изследвания ви позволяват да изследвате органи и незабавно да вземете тъканни проби за анализ, ако е необходимо.

ЯМР на корема и червата- за по-задълбочен преглед на вътрешните органи и кръвоносната система.

Почти всички пациенти, които се оплакват от болки в гърба, идват с проблеми на гръбначния стълб и мускулите на гърба. Заседналият начин на живот и тежкото повдигане водят до постоянна болка в лумбалната област, независимо от възрастта. Следователно диагнозата ще започне с изследване на гърба и гръбначния стълб. Е, ако на рентгена не се виждат патологии, лекарят ще ви насочи към разширен преглед на коремните органи.

диагностика на болки в гърба от специалист

Много заболявания, които причиняват болки в долната част на гърба, се лекуват хирургично: хернии, новообразувания, камъни в каналите, панкреатит. В случай на непоносима болка, не забравяйте да попитате Вашия лекар какви аналгетици можете да приемате. Болестите на гръбначния стълб, ако не се нуждаят от операция, се лекуват с противовъзпалителни лекарства, физиотерапия, упражнения, балансирана диета, хондропротектори и промени в начина на живот. Във всеки случай всичко е индивидуално, затова нека лекарят предпише лечението.

Как да избегнем болки в кръста?

Здравословният начин на живот и умереното, постоянно движение ще поддържат гърба ви здрав за години напред. Следете стойката си, организирайте удобно място за спане. Ако имате заседнала работа, ставайте редовно и се затопляйте. И ако не искате да спортувате, просто включете ходенето във вашия режим: например на работа или от магазина.

За да избегнете заболявания на вътрешните органи, трябва също да следите диетата си и да се откажете от лошите навици. Това важи особено за тези, които вече са диагностицирани със заболявания на стомаха, черния дроб, бъбреците и панкреаса. Също така е необходимо да се следи облеклото, така че тялото в лумбалната област и малкия таз да е винаги топло. Твърде студеният въздух може да доведе както до възпаление на нервите, така и до заболявания на вътрешните органи.

Когато вдигате тежести, дръжте гърба изправен и повдигайте с крака. Това ще измести товара, без да уврежда мускулите на долната част на гърба. И, най-важното, не пренебрегвайте лека болка, ако тя е започнала без видима причина. По-добре е да посетите лекар и да сте сигурни, че сте в отлично здраве, отколкото да пропуснете началото на заболяването, когато е било най-лесно да го излекувате.