Лечение на остеохондроза

Остеохондрозата е най-често срещаното болезнено състояние при хората. Повечето пациенти, страдащи от остеохондроза, научават за наличието на болестта, когато разрушителният процес в хрущялните тъкани достигне момента на сериозни промени с участието на нервни корени, които причиняват силна болка.

Що за състояние е това: „остеохондроза на гръбначния стълб" и как да се лекува?

Остеохондрозата на гръбначния стълб е прогресивна патологична промяна в тъканите на гръбначния стълб, по-специално междупрешленните дискове и гръбначните тела с участието на лигаментния апарат на гръбначния стълб в болезнения процес.

остеохондроза при жена

Събирателният термин, използван в медицинската практика, съгласно международната класификация на болестите, обозначаващ всички форми на патологични състояния, засягащи гръбначния стълб, се обозначава като „дорсопатия".

Деструктивният процес се развива дълго време, но е възможно да се забави и в някои случаи да се спре, както и да се изключат вероятните фактори, причинили появата на болестта. На пациентите се предлагат много възможности за лечение на остеохондроза, но без да получат резултат, те отново и отново търсят кой и къде може да им помогне.

Апитерапия

Лечението на остеохондроза с апитерапия е бързо, ефективно и евтино. Времето показа високата ефективност на пчелната отрова при лечението на различни проблеми на опорно-двигателния апарат, по-специално при лечението на остеохондроза. Апитерапията на остеохондрозата е потвърдена от векове, но ако по-рано всичко се е свеждало само до ужилване от пчели, днес е разработена голяма сложна програма, която ви позволява да въздействате върху всички компоненти на остеохондрозата, включително предразполагащи фактори и да потискате възможността за преход на патологичен процес в протрузия и междупрешленни групи.

Програмата включва:

 • ужилване от пчела;
 • API масажи;
 • разтягане и сцепление на гръбначния стълб;
 • противовъзпалителни ефекти, включително препарати и мехлеми на основата на мед, прополис, пчелно млечице, цветен прашец;
 • постизометрична релаксация;
 • водна рехабилитация;
 • упражнявайте сложна йога и др.

Задачи на спиналната терапия за лечение на гръбначния стълб:

 • Премахване на болката и дискомфорта.
 • Намаляване на възпалението.
 • Отпускане на мускулите.
 • Регенерация на междупрешленните дискове.
 • Възстановяване на трофизма в засегнатите райони.

Апитерапията прави костната и хрущялната тъкан по-податливи за механични, масажни, мануални и рехабилитационни мерки. Само в този случай можем да говорим за реално лечение, защото ако гръбначният стълб не е подготвен, тогава възможностите са недостатъчни.

Комплексът от процедури, съчетан със сапитерапевтично лечение, засилва и без това мощните ефекти на пчелната отрова. Един от най-древните методи, все още е един от най-ефективните за възстановяване на гръбначния ни стълб. С голямо разнообразие от причини за развитието на остеохондроза, нито един метод на експозиция няма да даде пълен и дългосрочен резултат, дори пчелната отрова изисква мощна комплексна, възстановителна и рехабилитационна подкрепа и затова е разработена специална програма.

Минималният курс е 5 дни, пациентът е в клиниката или идва за поне три часа (дневна болница); включваше голяма група специалисти в различни области.

Причините

Помислете за причините за развитието на гръбначна остеохондроза.

Възраст

Това се дължи на промяна в редица процеси, свързани със стареенето на тялото, особено хормонални промени. Поради тях костната тъкан губи своята плътност, става по-пореста и намалява еластичността на самите дискове. Мускулите на гръбначния стълб отслабват, лошо държат прешлените в желаното положение, позволявайки изкривяването на гръбначния стълб. Храненето на гръбначните тъкани се влошава. Всичко това води до повишено натоварване на междупрешленните дискове, амортизационната им способност намалява, което води до бързото им износване.

Травма на гръбначния стълб

Днес те са причината за развитието на остеохондроза при младите хора, поради техните хобита за травматични спортове. Около 90% от хората, които са получили нараняване на гръбначния стълб през живота си, в крайна сметка ще се сблъскат с проблеми в гърба.

Наднормено тегло

Повишеното тегло поставя по-голямо натоварване на междупрешленните дискове, като се износва по-бързо, намалявайки амортизиращите свойства, което впоследствие води до увреждане на гръбначните тела, образуване на микропукнатини в тях.

Хиподинамия

Много спешен проблем в съвременния свят, когато човек води леко подвижен начин на живот, особено с въвеждането на компютърните технологии в ежедневието. От училищна възраст неправилното формиране на стойка води до изкривяване на гръбначния стълб - сколиоза. Това се улеснява и от недостатъчния тонус на мускулите на гърба - лошо оформената мускулна рамка води до изкривяване на гръбначния стълб и в резултат на това натоварването на гръбначните тела и междупрешленните дискове се преразпределя неправилно. Недостатъчното кръвообращение в определени части на гръбначния стълб поради заседнал начин на живот допринася за ранното развитие на дегенеративни промени в гръбначната тъкан.

Генетично предразположение

Съществува връзка между аномалиите в развитието на гръбначния стълб с определени гени. Появата на ранна остеопороза (изчерпване на костите) и сколиоза също е генетично свързана - идентифицирани са маркери на четири гена, отговорни за хормоналните нива, производството на колаген, усвояването на витамин D и интерлевкин 6. В допълнение, някои места на гените са отговорни за силата и еластичност на междупрешленните дискове.

Автоимунни заболявания

"Разпадането" на имунната система може да доведе до появата на автоимунен процес с агресия, възпаление и последващо разрушаване на хрущялната тъкан на междупрешленните дискове. Поради възпалителни процеси се губят еластичността и абсорбиращите удари свойства на дисковете, което води до появата на остеохондроза.

Ендокринни заболявания

Ендокринните нарушения, като патология на щитовидната жлеза, дисфункция на женските полови хормони могат да повлияят отрицателно на еластичността на междупрешленните дискове. Тироидният хормон тироксин засилва синтеза на колаген - основното структурно вещество на диска. В случай на недостатъчна функция на щитовидната жлеза, амортизационните свойства на диска съответно се намаляват.

Етапи

Механизмът на развитие на остеохондроза. Има четири последователни етапа на патологични промени в междупрешленните дискове.

Първият етап - преди появата на симптомите на заболяването

Процесът на унищожаване на диска започва от ядрото пулпозус. Височината на самия диск намалява и в пръстеновидния фиброз се появяват сълзи. Но на този етап целият патологичен процес е ограничен само от междупрешленния диск. На този етап не се забелязват биохимични отклонения, клиничните симптоми липсват или са минимални. Първите оплаквания от дискомфорт се появяват в определена част на гръбначния стълб, където започва процесът на дископатия, а също могат да се появят оплаквания от бърза умора на мускулите на гърба.

Вторият етап е прогресирането на процеса

Продължаването на дистрофичните промени в междупрешленния диск нарушава храненето и метаболитните процеси в пулпозното ядро. Това води до смъртта на клетките на желатиновото ядро (некроза) и в бъдеще пълното му унищожаване. В същото време изчерпването продължава в пръстеновидния фиброз поради нарушаването на неговата колагенова структура. Това се отразява на височината на междупрешленния диск, намалявайки пространството между гръбначните тела. Те стават нестабилни, започват да се изместват по равнината, компресирайки още повече „сплескания" диск и близките нервни влакна.

Третият етап е унищожаването на междупрешленния диск

На този етап пръстеновидният фиброз окончателно губи своите амортизиращи свойства, но натоварването на гръбначния стълб остава същото, така че в диска се появяват много пукнатини и разкъсвания поради неправилното разпределение на колагеновите влакна. Пръстеновидният фиброз е фрагментиран. Чрез намаляване на амортизационните свойства, натоварването върху диска се преразпределя и компресията в едната зона се получава повече, отколкото в другата. Пръстеновидният фиброзен стърчи от едната страна и през него се вижда ядрото пулпозус. Това състояние се нарича изпъкване на диска.

Етап четвърти - втвърдяване

През този период тъканите на порутения междупрешленния диск „растат" с белези, които не са еластични. Той запълва всички микропукнатини във фиброзния пръстен. Процесът на склерозиране включва и други близки гръбначни тъкани, особено междуспинозните връзки. Необратими промени настъпват и в ядрото пулпозус, той се заменя или с фиброзна тъкан, или с хрущял. Ако остеохондрозата не се лекува, това е опасно с усложнения, които могат да възникнат: образуване и разкъсване на междупрешленна херния, сериозни двигателни нарушения под формата на пареза и парализа на долните и горните крайници, неприятни усещания.

Симптоми

В медицинската практика са описани три вида остеохондроза според нейната локализация и симптоми - цервикална, гръдна и лумбална.

Остеохондроза на шийните прешлени

Симптомите на тази форма на остеохондроза се обясняват със структурните особености на шийните прешлени, преминаването на невро-съдови снопове. Дистрофичните промени в пръстеновидния фиброз се наблюдават по-често в най-подвижните долни прешлени на ниво от С5 до С7. Обикновено образуването на остеофити по страничните процеси във вътрешната страна, по-близо до a. Вертебралис, което води до частична компресия. Това състояние се идентифицира чрез вертебрална ангиография. Основните симптоми на това състояние, причинено от недостатъчно мозъчно кръвообращение, са световъртеж, свързан с завъртане на главата и огъване на врата в определени посоки.

Основната причина за компресия на нервния корен е намаляване на височината на междупрешленния диск, поради намаляване на вертикалния размер.

Симптомите на цервикалната остеохондроза винаги са болка. Тя може да бъде скучна под формата на тежест в областта на шията или остра, стрелба под формата на гърчове В клиничната картина на остеохондроза на шийните прешлени, в допълнение към синдрома на болката, се наблюдават и така наречените рефлекторни синдроми. Това се дължи на компресия (компресия) на нервния корен поради намаляване на височината и еластичността на диска - особено гръбначните корени и паравертебралните симпатикови ганглии. И най-честият компресионен синдром е синдромът на Naffziger. Този синдром съчетава поражението на предния скален мускул и радикуларния синдром на шийния отдел на гръбначния стълб чрез компресия на брахиалния сплит и субклавиалната артерия. Клинично се проявява в болезненост на предния скален мускул, неговото напрежение, болка в раменния пояс, рамото, нарушения на чувствителността под формата на хиперестезия, парастезия и хипостезия, мускулна слабост в ръката, мускулна хипотрофия на раменния пояс, подуване на надключичната област.

Остеохондроза и клинични синдроми на лезии на гръдния отдел на гръбначния стълб

Гръдният отдел на гръбначния стълб има свои структурни особености, които причиняват симптомите на остеохондроза. В тази част на гръбначния стълб освен аксиално натоварване често се случват и ротационни движения. В резултат на тези движения най-често се износват предните части на гръбначните тела и предната част на междупрешленния диск. В тези области се появяват дегенеративно-дистрофични промени, солите се отлагат много бързо и се образува спондилоза. Засяга ставите на главите на ребрата и туберкулите на ребрата - образува се спондиоартроза. Поради болезненото ограничение на гръдния кош, органите на гръдния кош започват да страдат и да бъдат засегнати.

Симптомите на остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб се определят от увреждане на симпатиковите нервни влакна и невронални ганглии и нарушаване на вътрешните органи. Следователно в клиничната картина на гръдната остеохондроза често има чувствителни нарушения - хиперостезия, парастезия. Те зависят от нивото на увреждане на нервните влакна и прешлените. Но все пак, въпреки особеностите на симптомокомплекса на остеохондроза на гръдния кош, водещият симптом е болезнен, който има свои собствени характеристики: той се увеличава през нощта, с вибрации, охлаждане, обръщане на тялото в страни, огъване на тяло напред. Изправянето на гръбначния стълб дава усещане за умора в мускулите на гърба. Характерните симптоми на спондиоартрозата на гръдната област са болезнени усещания, които се появяват при дълбоко вдишване. Той се намира в междуребрието, ограничавайки дихателните движения. По същия начин, както при цервикалната остеохондроза, дегенеративният процес в гръдните прешлени дава мускулно напрежение в съответния участък. Но тяхната характеристика - симетрично напрежение на мускулите от двете страни - е паравертебрална.

Вегетативен симптомокомплексвключва: повишена чувствителност към болка (хипералгезия), повишена температура на определена област на кожата, повишено изпотяване (хиперхидроза).

Вазомоторен симптоматичен комплексхарактеризиращо се с нарушения на гръдните органи, особено на сърцето. За разлика от истинската коронарна болка, болката при остеохондроза се увеличава с обръщания на тялото, физическо натоварване.

Компресионен синдромобразуван поради изпъкване на дискове и междупрешленни хернии - компресирането на нервните корени се проявява с болка в пояса и намаляване на чувствителността на кожата в съответния гръбначен сегмент.

Компресията на нервните корени от 5 до 10 на гръдния прешлен може да доведе до нарушаване на коремните органи. На същите нива на увреждане на корените се откриват и междуребрени невропатии. Това са болезнени усещания в междуребрието и намаляване на чувствителността в проекцията на компресията на корена.

Клинични синдроми на лумбосакрална остеохондроза

Симптоматологията на остеохондрозата на лумбалния гръбначен стълб се състои от два компонента: "гръбначни" симптоми, поради преразпределението на натоварването върху лумбалните прешлени и симптоми на компресия на нервните корени, водещи до нарушени двигателни функции, сензорни нарушения.

Основният признак и симптом на остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб е болката. Те могат да бъдат в различни форми:

 • Болезнени усещания, интензивни, в отделна зона в лумбалната или сакралната област - лумбаго;
 • Неостра, вътрешна болка, болки в областта на лумбалната област, областта на тазобедрената става, коляното или глезена - синдром на вегетативна болка;
 • Интензивни усещания за болка с връщане от лумбосакралния регион към пириформисния мускул на седалището по протежение на седалищния нерв до подметката - радикуларен синдром поради компресия на седалищния нерв;
 • Мускулно-лигаментна болка се появява в зоните на прикрепване на мускулно-лигаментния апарат към костни образувания.

С хода на заболяването се изменят физиологичните извивки на гръбначния стълб - може да има увеличение на лордоза в лумбалната област (хиперлордоза), кифоза или сколиоза, намаляване на функционалните движения в лумбосакралната зона, мускулно напрежение в определени зони.

Диагностика

Най-информативният метод за диагностика на остеохондроза днес е ЯМР, но рентгенографията и ултразвуковата диагностика също могат да потвърдят наличието на остеохондроза, единственото нещо е, че е по-трудно да се изясни тежестта на диагнозата и да се каже дали има изпъкналости или хернии.

Лечение

"Болничната" медицина не винаги е в състояние да помогне на пациента с тази диагноза.

Традиционното лечение е:

 • неефективно консервативно лечение;
 • болката е блокирана;
 • предписване на масаж, мануална терапия, екстракти без лечение;
 • хирургическа интервенция, което, разбира се, представлява голям риск за организма.