Основните причини, симптоми и методи за лечение на цервикална остеохондроза

Болестите на гръбначния стълб са едни от най-честите и опасни заболявания. Често се проявяват недостатъчно, за да ги открият навреме. Едно от такива неприятни и доста опасни заболявания на гръбначния стълб за хората е остеохондроза на шията. Цервикалната остеохондроза е заболяване, при което меките части на шията се втвърдяват и изтъркват, притискат кръвоносните съдове и блокират притока на кръв. Ако започнете ситуацията и не вземете никакви мерки за нейното лечение, са възможни усложнения: значителна болка при най-малкото движение и в крайна сметка увреждане.

остеохондроза на шийните прешлени

Кои са основните причини за цервикална остеохондроза?

Основните фактори, провокиращи развитието на цервикална остеохондроза, включват:

 • Недостатъчна физическа активност и заседнал начин на живот. Този фактор отдавна е бичът на 21 век. В среда, в която работата в офиса е най-разпространена, където трябва да прекарате повече от един час в седнало положение, мускулите на човек практически атрофират. Ако не ги тонизирате, като правите физически упражнения, има огромен риск от заболявания на гръбначния стълб, по-специално цервикална остеохондроза.
 • Старост. В напреднала възраст мускулите също губят тонуса си, тъканите стават по-малко еластични и се втвърдяват. Всичко това води до развитие на цервикална остеохондроза.
 • Вродени и придобити нарушения в структурата на гръбначния стълб. Вродените деформации включват образуването на костен израстък около главната артерия, преминаваща през гръбначния канал, и нарушение на структурата на черепа на мястото на малкия мозък. Придобитите промени включват различни видове изкривяване на гръбначния стълб.
 • Наранявания на главата и шията. Те включват сътресение, контузия на главата, фрактури на прешлени от 1 до 7.
 • Неравномерно натоварване на гръбначния стълб, причинено от носене на тежки предмети в едната ръка без натоварване на другата, носене на тежка чанта на едно рамо, използване на прекалено меки възглавници, в резултат на което шията не е фиксирана по време на сън и е в огънато положение.
 • Наследствеността също може да доведе до развитие на цервикална остеохондроза.
 • В допълнение към липсата на физическа активност, твърде честите упражнения могат да доведат до развитие на заболяването.
 • В допълнение към всички тези фактори, хипотермията на шията през студените сезони и наличието на наднормено тегло играят важна роля в развитието на цервикална остеохондроза.

Как се проявява цервикалната остеохондроза?

Остеохондрозата на шията е малко по-различна от остеохондрозата на други части на човешкото тяло. Характерните симптоми на това заболяване са:

 • Болка във врата. Втвърдените тъкани и хрущяли на шията започват да се търкат един в друг, притискайки нервните израстъци и кръвоносните съдове, поради което се появяват спазми и се усеща болка. Често, в допълнение към шията, болката се излъчва в задната част на главата и раменете. В отделни случаи краката и ръцете могат да болят, поради което често е доста трудно да се установи истинската причина за болката.
 • Завъртането на главата в различни посоки е много трудно, по време на движенията шията хруска. Това се случва отново поради притискане на кръвоносните съдове и нараняване на ставите и хрущялите.
 • Ръцете стават слаби, мускулите губят тонуса си и е възможна деформация на ръцете. Това се дължи на увреждане на моторните неврони.
 • Летаргия, апатия, мудност, нарушена координация на движенията, главоболие и гадене. Цервикалната остеохондроза води до изместване на прешлените, които свиват артерията, минаваща по гръбначния канал. В резултат на това се нарушава притока на кръв, мозъкът (по-специално малкият мозък, който е отговорен за координирането на движенията) не получава необходимия кислород и хранителни вещества и функционира все по-зле.
 • Възможно е зрително увреждане, зрителната острота пада. Също така, подвижността на езика и неговата чувствителност могат да бъдат нарушени, вкусовите усещания са притъпени.

Необходими мерки за лечение на цервикална остеохондроза

Методите за лечение на цервикална остеохондроза се различават по степента на заболяването. Заболяването в стадий на обостряне подлежи на медикаментозно лечение, по-леките форми се лекуват с помощта на физиотерапия, масаж и физиотерапия, традиционна медицина.

Физиотерапевтичните упражнения са предназначени за разтягане на шийния отдел на гръбначния стълб с остеохондроза в ремисия. При обострена форма на заболяването този вид лечение е строго забранено. Физиотерапията е предназначена за облекчаване на болката, намаляване на възпалението и евентуален оток. Масажът се извършва само от опитни специалисти, не се засягат най-болезнените зони. Тази процедура се извършва и когато заболяването е в ремисия. Има ефект върху здравите части на шията за повишаване на техния тонус.

Медикаментозното лечение е насочено към облекчаване на синдрома на болката и елиминиране на неговата причина в острия стадий на хода на заболяването, премахване на възпалението и облекчаване на отока, отпускане на мускулите на врата. Те могат да се инжектират интравенозно или под формата на таблетки и мехлеми.

Традиционната медицина се използва за предотвратяване на рецидив на заболяването. Те повишават мускулния тонус, поради което шията започва да се движи по-добре и болковият синдром се облекчава. Въпреки това, за да се избегнат неприятните последици от такова лечение, например алергична реакция, е по-добре да се консултирате с опитен специалист.