Артроза: какъв вид заболяване и как да се лекува?

Здрава колянна става и засегната от артроза

Болест: артроза на ставите

Кои органи са засегнати: стави (най-често ставите на крайниците)

Причини: местни (свързани конкретно със ставата), системни (следствие от неизправности в тялото), външни (в резултат на операция или нараняване)

Симптоми: болка в болката, хрущене в ставата при движение, болки, подуване, повишена температура, нарушена подвижност

Усложнения: разрушаване на ставата, херния в междупрешленните дискове, развитие на артроза в други стави

Лекар: ревматолог

Лечение: медикаментозно, локално, физиотерапия, масаж, гимнастика, диета, хирургично лечение (артропластика, протезиране)

Профилактика: намаляване на физическата активност, здравен контрол

Какво е?

Артрозата е хронично дегенеративно заболяване на ставите, което се изразява в тяхното унищожаване. В този случай всички структури на артикулацията на ставата са повредени - хрущялна, костна, съединителна тъкан (връзки и ставната торба). Болестта е широко разпространена: от 6-7 до 10-15% от населението на различни страни страда от нея. По този начин в САЩ 32, 5 милиона възрастни страдат от артроза. Най-често този процент включва хора над 45 години, но пациентите са и по-млади.

Причини за артроза

Има много причини за това заболяване, всички те могат да бъдат сведени до няколко групи.

Местен

Проблемът е свързан със самата засегната става. Това са слаби мускули, дисплазия или необичайна подвижност (хипермобилност) на ставата, патология на нейното развитие.

Системна или вътрешна

Когато унищожаването на хрущяла е следствие от други неизправности в тялото. Например дисбалансът в половите хормони може да доведе до артроза. При жените дефицитът на естроген води до остеопороза - намаляване на костната плътност и нейното разрушаване. В този случай костните повърхности на ставите също страдат. Те са засегнати и при други метаболитни нарушения: захарен диабет, дислипидемия (дисбаланс между "лошия" и "добрия" холестерол в кръвта). Тенденцията към това заболяване може да се наследи. Бактериална или вирусна инфекция може да причини артроза. Прекомерното телесно тегло при затлъстяване също може да провокира артроза.

Външни фактори

Травма или операция на ставите могат да причинят артроза. Артроза на ставите на стъпалото може да се спечели, ако носите прекалено тесни и неудобни обувки, а коленните и тазобедрените стави започват да се срутват при тези, които трябва много да ходят и да стоят, да вдигат тежести (спортисти, товарачи).

Кой е изложен на риск?

Артрозата се появява главно в напреднала и старческа възраст. Най-податливи на болестта:

 • Хора, които са претърпели нараняване на ставите или водят начин на живот, който е свързан с повишен стрес върху ставите;
 • Възрастни хора (рискът от развитие на артроза се увеличава с възрастта);
 • Жени над 50-годишна възраст (рискът от развитие на артроза при жени в напреднала възраст е по-висок, отколкото при мъжете);
 • Хората с наднормено тегло (наднорменото тегло може да причини развитието на артроза на тазобедрената и колянната става);
 • Хора с фамилна анамнеза за артроза.

Средно в различните страни артрозата се среща при 11-13% от жителите. Скоростта ще се повишава с увеличаване на продължителността на живота и нарастване на дела на затлъстелите хора.

Форми и стадии на заболяването

Болестта се класифицира според няколко параметъра. Артрозата се нарича първична или идиопатична, ако на пръв поглед се развива без очевидна причина. Най-често този вид артроза се среща при хора над 40–45 години. Отличава се с унищожаване не на една става, а няколко наведнъж.

Вторичната артроза има ясна причина. Като правило се провокира от наранявания и всякакви неизправности в тялото поради вродени, придобити или ендемични заболявания, метаболитни нарушения, хормонални нарушения, невропатия и нарушения на обмяната на калций.

Сред често срещаните форми на вторична артроза:

 • Псориатичен (като усложнение на псориазис се засягат предимно големи стави);
 • Подагричен (последица от нарушение на метаболизма на пикочната киселина, под атака, преди всичко, малки стави - междуфаланговите стави на краката);
 • Ревматоиден (наследствеността е от голямо значение, причинена от автоимунна агресия срещу тъканите на ставата);
 • Реактивен (механизмът му се задейства от инфекция и артрозата се превръща в отговор на нея);
 • Посттравматичен (след нараняване, ако лечението е неуспешно).

В зависимост от географската ширина на лезията, артрозата се разделя на локална (засегнати са до 3 стави) и генерализирана (засегнати са повече от 3 стави).

Има 4 етапа на развитие на патологията:

Предполагаема артроза

Болестта почти не причинява дискомфорт, подвижността на ставите е запазена. Патологичните промени в хрущяла вече са налице и възлизат на поне 10%, мускулният апарат е отслабен.

Началният стадий на артроза

Болката е умерена, но постоянна. Ставите започват да „щракат", мускулната работа е нарушена. Ставната междина се стеснява. Рентгеновата снимка показва разрушаване на хрущялните структури (дефекти и пукнатини). На костта се появяват първите патологични израстъци под формата на шипове - остеофити.

Умерена артроза

Ставата губи своята подвижност. Мускулите около него са или скъсени, или силно отслабени и не се свиват добре. Намаляването на ставното пространство е умерено. Увреждането на хрущялната тъкан се разпространява (отделяне на хрущяла) до костта.

Тежка артроза

Ставата е силно деформирана поради напреднали дегенеративни процеси. Повърхностите на ставата са изложени и покрити с язва. Оста на крайника се променя, връзките се скъсяват, това води до ограничена подвижност на ставите. Мускулите около ставата са или скъсени, или силно отслабени, лошо свити. Ставната междина е значително намалена, повече от 60% от хрущяла е увредена. На костта има големи остеофити.

Артрозата може да доведе до пълно разрушаване на ставата и да доведе до сериозно увреждане на подвижността.

По какво се различава артрозата от артрита?

Не бъркайте артрит и артроза: в първия случай говорим за възпалителен процес, а във втория - за дегенеративен процес, тоест разрушаване на ставата поради износване под въздействието на увеличени натоварвания или просто с възраст. Тези явления почти винаги се придружават, но не са идентични.

Друг въпрос: каква е разликата между артроза и остеоартрит (остеоартрит)? Той не съществува: според Международната класификация на болестите (МКБ) това са различни формулировки на една и съща диагноза.

Симптоми

Артрозата е хронично заболяване. Развива се постепенно, сред симптомите на артроза:

 1. Болеща болка от едва забележима до силна - в зависимост от мащаба на заболяването. Обостряне настъпва по време на физическа активност - ходене по стълби или клякане. С влошаването на състоянието болката преследва дори в покой. Понякога дискомфортът се появява без допълнителен стрес, към края на деня.
 2. Напукване в ставата при движение, болки. Първият от тези симптоми първоначално е безшумен - пациентът по-скоро усеща щракането, отколкото чува. С течение на времето този звук може да бъде чут от другите. Счупването, усукването на ставата започва най-често с хипотермия.
 3. Отокът е подуване на околната тъкан. Най-често се появява в напредналите стадии на артроза или с нейното обостряне. Самата става също е увеличена и деформирана.
 4. Покачване на температурата. Обикновено локално, в областта на колабиращата става, ако възпалителните явления се присъединят към дегенеративните промени.
 5. Нарушена мобилност. Когато хрущялът и ставните повърхности на артикулиращите кости са силно разрушени, движението в ставата става затруднено.

Важно!Всички тези симптоми се появяват, когато болестта вече е засегнала надкостницата. Преди това болестта често не се проявява по никакъв начин. Следователно, от време на време трябва да бъдете преглеждани от специалист, за да изключите латентния ход на артрозата.

Кои стави са най-често засегнати?

Първите, страдащи от артроза, са големите стави, които носят най-голямо натоварване. Някои видове артроза, които са по-чести от други, са получили свои собствени имена:

 • Гонартрозата е поражение на колянната става. В този случай пациентът изпитва дискомфорт под капачката на коляното или от вътрешната страна на коляното. При палпация (сондиране) на засегнатата област се определя изразена болезнена болка. С напредването на заболяването огъването и разгъването на коляното са ограничени.
 • Коксартрозата е поражение на тазобедрената става. Това се случва в резултат на вродена дисплазия или травма. Дискомфорт се усеща в изправено положение, дори без товар. Няма подуване, има умерена болезненост при палпиране. С течение на времето крайникът (единият или и двата) се скъсява, което причинява куцота или бъркане на походката, атрофия на бедрото и седалищните мускули.
 • Ризартроза. Основният симптом е уплътняване, уголемяване на ставите на ръцете, значително влошаване на тяхната подвижност. Най-често се засягат малки стави на ръката. Прояви: костни образувания на дисталните фаланги на пръстите (възли на Хебърден, фиг. 3), на междинните фаланги (възли на Бушар), увреждане на палеца поради травма или сенилна дегенерация, разрушаване на ставата на китката.
 • Uncoarthrosis е поражение на шийните прешлени. Костни израстъци - остеофитни шипове стесняват гръбначния канал, притискат нервните корени и стените на артериите, причинявайки болки във врата с разпространение в ръцете, главоболие, замъглено зрение, колебания в кръвното налягане.
Ризартроза, възли на Хебърден и Бушар

Също така, ставите с друга локализация могат да страдат - глезен, гръбначен стълб, лакти, рамене и други стави.

Като правило заболяването протича на вълни с промяна в етапите на обостряне и ремисия. Ето защо е трудно да диагностицирате артроза сами, специалист трябва да направи това.

Диагностика

Изследването при съмнение за артроза се извършва от ревматолог, в някои случаи може да се наложи консултация с други специалисти (ендокринолог, хирург, ортопед и др. ). Диагнозата се поставя след анализ на оплакванията на пациента, преглед, рентгенови и лабораторни изследвания.

Те казват за вероятното наличие на артроза:

 • характерни симптоми (болка в ставите, която се увеличава с усилие, скованост се усеща главно вечер),
 • напреднала възраст на пациента.

Необходими са повече изследвания, за да се изключат други състояния със сходни симптоми, като фрактури и ревматоиден артрит.

Лечение

Терапията за артроза, като правило, е сложна и освен приемането на лекарства, включва спазване на диета и упражнения.

Медикаментозно лечение

Лечението на артроза често включва използването на цяла гама лекарства. Всяка група лекарства има свои собствени цели на употреба (Таблица 1).

Таблица 1. Медикаментозно лечение на артроза

Група лекарства Цел на терапията
Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) Намаляване на болката и облекчаване на възпалението
Хондропротектори (лекарства на основата на глюкозамин и хондроитин) Предотвратяване на по-нататъшно разрушаване на хрущяла
Инжекции с хиалуронова киселина Предотвратяване на триенето в ставата, облекчаване на болката, активиране на естественото производство на смазка. Използва се след елиминиране на възпалението
Кортикостероиди Използва се при тежко заболяване, ако НСПВС не се справят с възпалението и болката

Местно лечение

Местните препарати са ефективни при комплексното лечение на обостряне на артрозата. Най-често те използват затоплящи и обезболяващи мехлеми и компреси на основата на противовъзпалително вещество.

Физиотерапия, масаж, гимнастика

Масаж на засегнатите области може да се направи по време на ремисия. Намалява дискомфорта, подобрява храненето на ставните тъкани и възстановява нормалната подвижност на ставите. Масажен курс - от 20 до 30 сесии с продължителност от 10 до 20 минути.

Важно е да не забравяте за терапията с движение - извършване на редица специални упражнения. Те няма да възстановят ставата, но няма да позволят на мускулите да атрофират и връзките да отслабнат. Гимнастиката започва само по време на ремисия.

На пациентите с артроза често се предписва курс на физиотерапевтични процедури: отопление, лазерно излагане, електрофореза, кислородна терапия. Често се предписват магнитотерапия, ултразвукова терапия, терапия с ударни вълни и криотерапия.

Важно!Полезно е пациентите с артроза да се лекуват с кал и да вземат минерални вани - сол, йод-бром и други.

Диета

Честа причина за унищожаване на ставите е наднорменото тегло. Важно е да следите диетата си, за да нормализирате телесното тегло и да намалите стреса върху ставите. Но дори ако артрозата не е свързана с излишни килограми, все пак коригирайте диетата. Терапевтичната диета се основава на следните принципи:

 1. Баланс. Важно е да се предотврати както дефицит на витамини, така и хипервитаминоза.
 2. Контрол на енергията. Не трябва да надвишава дневните енергийни разходи (пациентите с наднормено тегло или затлъстяване намаляват калориите, за да отслабнат).
 3. Изключват се тлъсти меса, концентрирани бульони, консерви и полуфабрикати.
 4. Количеството сол в диетата се намалява до 5 грама на ден, или е напълно изоставено.
 5. Приемът на течности трябва да е достатъчен - поне 2 литра дневно.
 6. Диетата включва до 2 гладни дни в седмицата. През този период количеството и разнообразието на храната са ограничени. Например, кефирни дни - 1, 5-2 литра в няколко дози на ден и нищо повече.

Важно!Храните с мукополизахариди - естествени протектори на ставния хрущял (хондропротектори) - са много полезни като част от диетата. Това са хрущяли, червена риба, желатин, пилешко месо. Можете да готвите желе, да направите желе от риба, плодово желе.

Хирургия

При напреднали стадии на заболяването медикаментозната терапия е неефективна. В този случай може да се препоръча хирургическа интервенция:

 • Артропластика. Хрущялът се заменя със специална подложка. Това значително намалява болката и подобрява подвижността.
 • Протезиране. Ако мащабът на бедствието е твърде голям, само замяната на разрушената става със специален присадка ще помогне. Той е направен от медицинска сплав, която тялото не отхвърля. Продължителността на живота на такава протеза е около 10 години.

Прогноза

Артрозата е хронична патология. Напълно е невъзможно да се възстановите от него. Болестта се развива бързо без лечение, нарушавайки мобилността на пациента и води до увреждане. Ако обаче пациентът потърси лекар навреме и спази всички препоръки, най-лошият сценарий често се избягва.

Предотвратяване

Всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува. Артрозата не е изключение. За да го предотвратите, е достатъчно да спазвате следните правила:

 • Хранете се балансирано
 • Организирайте умерена физическа активност всеки ден,
 • Предотвратяване на хипо- и хипервитаминоза,
 • Не пускайте хронични заболявания
 • Следете теглото си
 • Не носете тежести.

Заключение

Артрозата е хронична дегенерация (разрушаване) на ставите. Болестта може да се развие поради излишни килограми, метаболитни нарушения, трайно нараняване, при прекомерно физическо натоварване при спортисти, танцьори и др. Засегнати са големи (коляно, бедро, рамо, лакът) и малки стави, включително гръбначния стълб (спондилоартроза). Без лечение патологичният процес в ставите набира скорост, който може да завърши с инвалидна количка. Хрускане, болка, усещане за „задръстване" в ставата е повод да се консултирате с ревматолог.