Диагностика и лечение на остеохондроза на гръбначния стълб

Остеохондрозата засяга повече от половината от населението на света. Това число включва както възрастни, така и тийнейджъри. Справянето с него наистина е трудна задача. Има много начини за лечение, които изискват редовност и сложност.

Остеохондроза - какво означава това

Това заболяване засяга не само гръбначния стълб. Остеохондрозата засяга междупрешленните дискове, съседните мускули и корсет, нервните окончания, венозната система, ставите, тялото на прешлените. Такава гама от заболявания причинява появата на много болестотворни симптоми. Гореспоменатите системи, които са засегнати от остеохондроза, страдат и рискуват да загубят пълната си функционалност. В резултат на това на фона му се развиват нови заболявания. Лечението им е безсмислено, защото първопричината е проблемът на гръбначния стълб и неговите отдели.

лекарят преглежда гърба с остеохондроза на гръбначния стълб

Метаболитните процеси се влошават и се наблюдава разрушаване и деформация на тъканите - така се развива болестта.

Симптоми

Основният симптом на остеохондроза е болката в гърба. Може да се засили, да отшуми и да премине, но да се върне отново. С течение на времето, ако пациентът не обръща необходимото внимание на лечението, се появява:

 • усещане за скованост в областта на гръбначния стълб;
 • затруднено движение;
 • общо неразположение - умора, сънливост и др.

Също така ярки неврологични прояви на остеохондроза на гръбначния стълб на гръбначния стълб:

 • пристъпи на тъпа болка или нейният постоянен придружител;
 • връщане на усещанията към седалището или крака, подколенната ямка, сакрума и гениталиите;
 • студенина в крайниците, цианоза, конвулсии и др.

Причини

Има много от тях. Следователно появата на заболяването може да бъде предизвикана от повече от една предпоставка:

 • заседнал начин на живот;
 • тежка физическа активност;
 • стрес и пренапрежение;
 • офис професии;
 • травма, вродени дефекти, кривина;
 • наднормено тегло;
 • лоши навици;
 • пренапрежение по време на спортни тренировки;
болки в гърба с остеохондроза на гръбначния стълб

Видове

Заболяването се локализира в една или повече части на гръбначния стълб (често срещана остеохондроза). Оттук и името на вида:

 • остеохондроза на цервикалната област;
 • гръдна;
 • лумбосакрален.

напреднала форма на заболяването

Дифузната остеохондроза обхваща не само опорно-двигателния апарат, но и вътрешните органи и системи. Функционалността им се влошава и се появяват нови заболявания.

Юношеска или младежка остеохондроза

В юношеството симптомите на заболяването са малко по-различни. Ювенилната остеохондроза се проявява под формата на:

 • главоболие (чести и продължителни);
 • световъртеж;
 • критично здравословно състояние на ръба на припадък.

Ювенилната остеохондроза на гръбначния стълб лесно се бърка с други заболявания. Следователно, диагностицирането у дома и самолечението крият заплаха от усложнения.

болки в долната част на гърба с остеохондроза на гръбначния стълб

Етапи на развитие

Етапите на заболяването се различават по клинични промени. Има само 4 от тях.

Етап първи: начален

Междупрешленният диск постепенно се притиска и височината му става по-малка. На този етап заболяването започва да засяга близките тъкани на гръбначния стълб.

Втора фаза

Промяната в междупрешленните дискове води до изместване на всички връзки, нервни окончания и т. н. На втория етап се образува увисване на тъканта, поради което се губи предишната стабилност на гръбначния стълб.

Трети етап

Следните етапи са най-разрушителни: междупрешленните дискове накрая се деформират, сплескват, изстискват се отстрани.

Промени в четвъртия етап

Тялото се опитва да укрепи гръбначния стълб. На последния етап се активира процесът на адаптация. В резултат на това на прешлените се появяват костни израстъци - остеофити, които уж държат много подвижен гръбначен стълб.

болки в шията с остеохондроза на гръбначния стълб

Лечение

Има много методи и комплекси за лечение на това заболяване. Особеността на остеохондрозата е, че е възможно да се възстанови здравето на гръбначния стълб само във връзка с физическа активност.

Болката в гърба е ограничение на възможностите на човек. За да не започнете остеохондроза, трябва да знаете нейното проявление и правилния подход към лечението.

Ето и етапите на лечение:

 • премахване на болката и дискомфорта в засегнатите области;
 • тракция на гръбначния стълб;
 • укрепване на гръбначния стълб;
 • повишено кръвообращение поради мануална терапия;
 • понякога използването на хондропротективни лекарства, които имат благоприятен ефект върху образуването на междупрешленни дискове.

Ако остеохондрозата е диагностицирана не в началния етап, тогава ще са необходими около 2 години, за да се получи добър резултат - подобряване на състоянието на деформираните участъци. Лечението се провежда на всеки 6 месеца. Не във всички случаи е възможно напълно да се излекува остеохондроза, но това ще помогне да се осигури добра амортизация.

Фитбол упражнения за остеохондроза на гръбначния стълб

Медицински подход

Обикновената остеохондроза на гръбначния стълб се лекува с таблетки и мехлеми. Основният ефект на лекарствата е аналгетичен ефект, противовъзпалителен, затоплящ и подобряващ кръвообращението. Те могат да дадат временно облекчение, но не и изцеление. Те не могат да се използват постоянно. На етапа на остеохондроза в редки случаи се използват лекарства, които стимулират растежа на хрущялната тъкан. Само следващите етапи на лечение ще помогнат за възстановяване на предишната форма на гръбначния стълб.

Лечението с лекарства в следоперативния период е особено важно.

Стягане или тракция на гръбначния стълб

Процедурата осигурява незабавно облекчение. Всъщност, чрез увеличаване на разстоянието между прешлените, натоварването на гръбначния стълб се намалява и се разпределя правилно. Това е ефект за кратък период от време, но помага за възстановяване на предишната форма на стълба. Използва се в комбинация с други методи.

Лечебна гимнастика и физически упражнения

Курсът от специални упражнения ще ви помогне да върнете гръбначния стълб към нормалното. Предписват се от лекар, тъй като ползите зависят от ефекта върху определен тип мускули, прешлени и хрущяли.

Много положителни резултати в същото време дава физическа активност. Засилват се кръвообращението и обмяната на веществата, укрепват се гръбначният стълб и мускулите около него. Има равномерно възстановяване.

Вакуумно излагане

По същия начин лечението засяга най-дълбоките тъкани. Поради спада на налягането, кръвообращението се увеличава, възстановяването на тъканите се ускорява, стагнацията се разрешава. Банките се предписват на пациент с остеохондроза, ако няма противопоказания.

лечение на остеохондроза на гръбначния стълб с банки

Мануална терапия

Прилага се върху засегнатите области на гърба. Доста добри резултати показа масажът. Принципът на действие е да се засили кръвообращението, притока и изтичането на кръв към гръбначния стълб. Така метаболизмът се възстановява, както при здрав човек. Освен това мускулите се отпускат. След няколко сеанса болката намалява и постепенно изчезва. Методът е добър при хронична остеохондроза, както и за профилактика срещу обостряне на заболяването.

Много е важно да комбинирате масажните сесии с физиотерапевтични упражнения или други физически упражнения, лекарства и правилна диета. Тогава облекчението е гарантирано.

Рефлексология и акупунктура

Лечението винаги се използва в комбинация с масаж. Рефлексологията е целенасочено въздействие върху рефлексните точки. Същият принцип важи и за акупунктурата. При болки в гърба такива методи са много благоприятни в комбинация с други процедури.

Хирургична интервенция

Операцията се извършва при лечение на остеохондроза на гръбначния стълб. Но това са редки случаи с усложнения, когато конвенционалните подходи са неефективни. Често хирургията се използва за лечение на дифузна остеохондроза.

Но хирургичният метод крие много рискове и опасности. За да сте сигурни, че операцията е спешна, трябва да се подложите на томографски изследвания, за да установите как позицията на гръбначния стълб е по-ниска от нормата.

консултация с лекар за остеохондроза на гръбначния стълб

Две ситуации, в които операцията е единственото решение:

 • загуба на контрол на пациента върху движенията на червата;
 • нарушение на нервните окончания на долната част на гръбначния стълб, когато се преследва от болка при палпация (синдром на cauda equina).

Хирургичното лечение изисква два подхода.

 1. Премахване на нарушения в гръбначния стълб, израстъци, отстраняване на част от прешлен и др.
 2. Възстановяване на гръбначния стълб, неговата стабилизация.

Рехабилитацията при остеохондроза на гръбначния стълб изисква много време, особено ако лечението е хирургично. Дори юношеската остеохондроза е продължителна.

Трябва да се помни, че всяка клинична картина е индивидуална. Следователно лечението зависи от степента на заболяването, правилната диагноза, поставена от лекуващия лекар и вашето съгласие.