Класификация, етапи и степени на остеохондроза

болки в гърба с остеохондроза

Остеохондрозата без лечение причинява не само постоянна болка в гърба или шията, усещане за непълно вдъхновение или нарушение на сърцето. Опасно е от притискане на нервните коренчета, което може да причини парализа, нарушена чувствителност, еректилна функция и фекална и уринарна инконтиненция. Развивайки се в шийния отдел на гръбначния стълб, остеохондрозата води до влошаване на кръвоснабдяването на мозъка, което причинява главоболие, замаяност и умствената дейност прогресивно се влошава. Освен това промените, които настъпват в един сегмент на гръбначния стълб, скоро се разпространяват в други сегменти, а след това и в целия гръбначен стълб.

В статията ще разгледаме видовете и класификацията (степени, етапи) на остеохондроза. Това ще помогне на човек с подобна диагноза да разбере по-добре текущата си ситуация с развитието на това заболяване и възможното лечение.

Видове и класификации на заболяването

Остеохондрозата е нарушение на храненето, отстраняването на мъртвите клетки и техните метаболитни продукти (т. нар. "шлаки") в диска (специален шок-абсорбиращ слой) между прешлените, както и в частите на телата на прешлените. в съседство с него отдолу и отгоре.

Какво е остеохондроза?

здрав гръбначен стълб и остеохондроза

При възрастни диагнозата "остеохондроза" се разбира само като развитие на дистрофични (свързани с недохранване) процеси в хрущяла на гръбначния стълб. Ако при възрастни в една от ставите (например в колянната става) се появят процеси, подобни на остеохондроза (изтъняване на хрущялната тъкан, покриваща едната и другата кост на ставата, последващи промени в самите кости), това е наречен деформиращ остеоартрит.

В юношеството (от 11 до 18 години) терминът "остеохондроза" се прилага не само за гръбначния стълб. Този процес се нарича юношеска (младежка) остеохондроза. Когато се развива в гръбначния стълб, се нарича болест на Шойерман. Но може да има и други локализации (за повече подробности вижте съответния раздел).

Класификацията на остеохондроза взема предвид:

 • в кой отдел се е развило недохранване (класификация по локализация);
 • колко силно е засегнат междупрешленният диск (класификация на остеохондроза по периоди);
 • дали сега има остро възпаление или отшумява (битова класификация на групиране по етапи).

Възрастните също имат отделен вид остеохондроза. Това е болестта на Kienböck при възрастни (остеохондроза на лунната кост, която се намира сред костите на китката).

Диагнозата може също да показва, че остеохондрозата е посттравматична. Това означава, че началото на нарушението на структурата на междупрешленния диск, хиалинните плочи, разположени между тялото на прешлените и диска, както и самите прешленни тела, е причинено от травма. Нараняването може да бъде моментално и тежко (например със силен удар в гръбначния стълб), но посттравматичната остеохондроза може да се развие и в резултат на трайно нараняване с не много голяма сила (например постоянни накланяния с тежест в товарачи или атлети, които извършват наклони, вдигане на щанга без надзора на опитен треньор).

Остеокондрит на гръбначния стълб

Остеохондрозата на гръбначния стълб е разделена на няколко вида. Това е:

 1. Остеохондроза на цервикалната област.
 2. Остеохондроза на гръдния кош.
 3. Лумбална остеохондроза.
 4. Остеохондроза на сакралната област.
рахиокампис

Най-често лумбалната и сакралната остеохондроза се разглеждат като едно заболяване - остеохондроза на лумбосакралния гръбначен стълб. Това се дължи на структурните особености на тези участъци на гърба (ще разгледаме това в съответните раздели).

В някои случаи може да се развие остеохондроза на опашната кост, когато е засегнат ставният хрущял между сакрума (при възрастни това е 5 слети прешлена) и опашната кост (състои се от 3-5 прешлена). Това заболяване се среща най-често при жени след спонтанно раждане (особено когато майката е с тесен таз или теглото на плода е повече от 4 кг), но може да се развие при наранявания, операции и малформации на този гръбначен стълб. Поради структурните особености на сакрокоцигеалната става (отсъствието на пулпозно ядро в нея - централна амортисьорна зона, която съществува между прешлените на шийния, гръдния и лумбалния участък), по-правилно е да се нарече увреждане на ставния хрущял в това артроза на сакрокоцигеалната става, отколкото остеохондроза.

Остеохондрозата може да се развие и в повече от една част на гръбначния стълб. Когато такъв процес се развива в повече от двама, той се нарича широко разпространен.

Симптомите на всеки вид заболяване са разгледани подробно в статията "Симптоми и признаци на остеохондроза".

Още малко за терминологията. Учените (4) смятат, че фразата "интервертебрална остеохондроза" е неприемлива. Първо, в резултат на този процес се засягат както телата на прешлените (това е показано в префикса "остео-"), така и ставния хрущял - крайните пластини на телата на прешлените ("-хондроза"). Тоест страдат не само междупрешленните дискове, но и заобикалящите ги структури. Следователно ще бъде правилно да се каже "остеохондроза на гръбначния стълб", а не по друг начин.

Остеохондроза на шийните прешлени

Цервикалната област се отличава със следните характеристики:

болка в шията поради остеохондроза
 • това е единствената част от гръбначния стълб, където междупрешленният диск не е навсякъде между прешлените: липсва между 1-ви прешлен и тила, както и между 1-ви и 2-ри шиен прешлен;
 • страничните части на подлежащите прешлени покриват горните прешлени отстрани: оказва се, че последните сякаш седят в „седло";
 • ръбовете на телата на шийните прешлени са удължени и приличат малко на кука, сочеща нагоре, поради което се наричат „кукообразни". Такава „кука" и участък от горния прешлен не са просто в контакт: между тях има същата става като в крайниците: отгоре артикулиращите повърхности са покрити със ставен хрущял, а ставната капсула обвива ставата. Тези стави ви позволяват да изпълнявате допълнителни, присъщи само на този отдел на движение - накланяне и въртене. Но те "носят" допълнителни проблеми - при тях може да се развие артроза (изтъняване на ставния хрущял). И тук се образуват остеофити. Това е опасно: нервните влакна или кръвоносните съдове, преминаващи в тези отдели, могат да бъдат притиснати от остеофити.

С развитието на остеохондроза в цервикалната област, когато междупрешленните дискове стават по-тънки и самите прешлени сякаш увисват, храненето и ставата между „куката" на подлежащия прешлен и тялото на горния прешлен се нарушават. В този случай артрозата на тази става се превръща в усложнение на остеохондроза.

В цервикалния прешленен сегмент са възможни всички видове движения:

 • екстензия и флексия;
 • странични завои;
 • завои,

докато обемът на тези движения е доста голям. Това е опасност по отношение на развитието на остеохондроза, която е характерна само за цервикалния регион.

Най-голяма подвижност се наблюдава в ставата между 4-ти и 5-ти, както и 5-ти и 6-ти шиен прешлен (10, 11). Остеохондрозата не засяга ставните повърхности между 1-ви прешлен и задната част на главата, както и ставния хрущял между 1-ви и 2-ри прешлен.

Най-важните структури в цервикалния регион са:

за какво е отговорен гръбначният стълб
 • на страничните повърхности на всички шийни прешлени, в техните напречни израстъци, има отвори за преминаване на гръбначната артерия, пренасяща кръв към мозъка;
 • вътре в първия шиен прешлен (той е много различен от "обикновените" шиен прешлен) има преход на мозъчния ствол към гръбначния мозък;
 • под 1 шиен прешлен от гръбначния мозък започват да излизат първите шийни коренчета на гръбначните нерви. Освен това между двата прешлена (горен и долен) излиза една двойка гръбначни нерви (между 1 и 2 прешлен, 1 двойка нерви излиза, между 2 и 3 - вторият и т. н. ). Първите три от тях отиват към шията и нейните органи (щитовидна жлеза, фаринкс, ларинкс, трахея), отчасти към очите и ушите. Четвъртата двойка гръбначни нерви отива към главния дихателен мускул - диафрагмата, от петата до седмата двойка те инервират (предоставят нервни сигнали) към ръцете.

При остеохондроза и нейния следващ етап - дискова херния, всяка от тези структури може да бъде нарушена. Това са много животозастрашаващи състояния. Но най-често остеохондрозата се развива в долните цервикални региони, нарушавайки или 5, или 6, или 7 корена на гръбначния нерв, поради което чувствителността (тактилна, температура, вибрации) и подвижността на една от ръцете се нарушават и се появява болка в него (с тази страна, където се стеснява междупрешленният отвор).

Остеохондроза на гръдния кош

гръдна остеохондроза

Тази форма на остеохондроза е доста рядка. Това се дължи на малката подвижност в гръдната област.

Всеки от гръдните прешлени е свързан не само с прешлените (отгоре и отдолу), но и с ребрата (всеки прешлен е свързан с чифт ребра). Това гарантира стабилността на гръдния участък и ограничава подвижността на гръбначния стълб.

Отворите, през които излизат гръбначните нерви, са по-малки, отколкото в други отдели. Вече каналът, в който преминава гръбначния мозък. Поради това при още по-голямото му стесняване с нарастването на остеофити (костни "бодли" от прешлените) може да се развие нарушение на кръвоснабдяването на гръбначния мозък (гръбначен инсулт).

Като част от гръдните корени на гръбначните нерви (има 12 от тях, като прешлените), преминават голям брой нерви на автономната нервна система. Следователно, когато нервните влакна в гръдния участък са нарушени, тогава освен нарушаване на функционирането на органите, към които отиват:

 • от корена между последния шиен и първи гръдни прешлени, част от нервните влакна отиват към окото (зеница, кръгови мускули на окото);
 • от първите два сегмента - към ръцете;
 • от втория и останалите десет - до органите на гръдната кухина (сърце, бели дробове, големи съдове), до органите на коремната кухина (черен дроб, стомах) и ретроперитонеалното пространство (панкреас, бъбреци) (1),

Ще има и симптоми на нарушение на вегетативната нервна система: аритмии, тревожност или страх от спиране на сърцето, изпотяване, усещане за топлина (т. нар. "горещи вълни"), бледност, учестено дишане.

В допълнение, четвъртият сегмент на гръбначния мозък, който се намира на нивото на 2-ри торакален прешлен, е критична зона за кръвоснабдяване на този орган. С намаляване на диаметъра на гръбначния канал, гръбначен инсулт (смърт на част от гръбначния мозък) ще се развие по-бързо тук, отколкото при нарушение на гръбначния мозък на други места.

Остеохондрозата рядко се развива в диска между 1 и 2, както и между 2 и 3 прешлен. По-често се среща в областта на 6-7 гръдни прешлена, където има максимално изкривяване на гръбначния стълб назад (кифоза).

Остеохондроза на лумбалния гръбначен стълб

остеохондроза на лумбалната област

Остеохондроза на лумбалния гръбначен стълб се среща в приблизително 50% от случаите. Това се дължи на голямото натоварване на този участък на гръбначния стълб (трябва да поддържа тежестта на тялото), което се увеличава още повече при клекове (мускулна работа плюс промяна в центъра на тежестта на тялото), вдигане на тежести, някои неправилни движения (например, когато играете футбол, когато трябва да хванете топката, извършване на мускулна работа, преместване на центъра на тежестта не към центъра, а към ръба на ставата между два прешлена).

Освен това лумбалната област е много подвижна и свързва неактивния гръден отдел на гръбначния стълб и неподвижния сакрален.

Най-често поражението на междупрешленния диск, от което започва остеохондрозата, съответства на пролуката между 4-ти и 5-ти прешлен (тук се наблюдава върхът на лумбалната лордоза - изпъкналостта на гръбначния стълб), по-рядко - между 5-ия лумбален и 1 сакрален прешлен. Тези сегменти са най-претоварени. По-рядко се засягат дисковете между 1-ви и 2-ри и 2-ри и 3-ти прешлен, тъй като имат добра подвижност.

Остеохондроза на сакрума

остеохондроза на сакрума

Рядко се развива изолирана остеохондроза на сакралната област. Това се дължи на факта, че прешлените са слети тук и целият товар е принуден да се разпредели незабавно към целия отдел. Остеохондроза в сакрума се развива, когато лумбалната област е пострадала (поради остеохондроза, нараняване или друго заболяване), а слетите пет прешлена трябва да издържат на повишеното натоварване.

При липса на гръбначни аномалии сакрумът трябва да е под ъгъл от 30 градуса спрямо вертикалната ос на тялото, за да се поддържа баланс с наклонените тазови кости. Но ако първият сакрален прешлен изпъкне напред малко повече от необходимото (поради вродена аномалия или нараняване), това ще ограничи пространството за коренчетата на гръбначните нерви, излизащи от 1 сакрален сегмент, както и съдовете. Ако това се комбинира със сакрализация (растежът на последния лумбален прешлен към първия сакрален), тогава местата за корените на 2-ри сакрален сегмент също ще бъдат стеснени. Тогава остеохондрозата, която се е развила тук (особено задните остеофити) и нейните усложнения (междупрешленна херния) бързо ще се почувстват с болков синдром, локализиран в перинеума и вътрешната част на бедрата.

Трябва да се отбележи, че сакрализацията на гръбначния стълб не настъпва веднага след раждането. Сливането на последния лумбален прешлен със сакрума започва на 13-14-годишна възраст и завършва до 23-25-годишна възраст. Има ситуации, когато първият сакрален прешлен остава незакрепен през целия живот, изпълнявайки функцията на 6-ти лумбален. Такива аномалии създават повече предпоставки за развитие на остеохондроза тук, а също така често се комбинират с незатваряне (пълно или частично) на сакралния канал - извита тръба, в която сакралните нерви излизат от гръбначния стълб през сакралните отвори.

Остеохондроза на шийния и гръдния кош

Остеохондроза на шийния и гръдния отдел на гръбначния стълб възниква, когато човек не обръща внимание на развития дистрофичен процес в дисковете между долните шийни прешлени. В резултат на това „кръговете във водата" започват да се отклоняват от такъв „камък" - в процеса започва да участва подлежащият (гръдния) гръбначен стълб.

По-рядко се развива ситуацията, когато сегменти от цервикалния и гръдния участък, които лежат далеч един от друг, са обект на промени в диска и прешлените около него.

Остеохондроза на лумбалната и сакралната

Целият сакрум и последният лумбален прешлен са основата на целия гръбначен стълб - те осигуряват неговата опора и изпитват максимално натоварване. Ако върху него паднат допълнителни натоварвания, особено ако се развият генетични, хормонални предпоставки за това или човек постоянно изпитва дефицит на микровибрация, се развива остеохондроза на лумбосакралната област (повече за това можете да намерите тук: "Причини за остеохондроза").

Обикновено първо страдат дисковете между лумбалните прешлени, след това (според механизма, описан в предишния раздел) в процеса се включва сакрума. Също така, лумбосакралната остеохондроза често се нарича състояние, при което ставата между последния лумбален прешлен и сакрума претърпява дистрофични промени.

Широко разпространени или полисегментни

широко разпространена или полисегментарна остеохондроза

Болестта се развива в 12% от случаите на остеохондроза. Това е най-тежкият вид заболяване, когато се появяват дистрофични процеси в няколко сегмента (сегмент е два прешлена, горен и долен, обграждащи засегнатия междупрешленен диск) на гръбначния стълб. Могат да бъдат засегнати както сегменти на един отдел (например остеохондроза на диска между 4-ти и 5-ти и 6-7-ми шиен прешлен), така и несвързани сегменти на различни отдели. Например може да се развие остеохондроза на диска между 4-5 шийни прешлени (C4-C5) и диска между 4 и 5 лумбални прешлени (L4-L5).

Тъй като при полисегментарна остеохондроза не се случва обостряне да се развие във всички отдели едновременно. Най-често екзацербацията се развива в един отдел, след това в друг. Това доведе до появата на такава "битова" диагноза като скитаща остеохондроза. Официалната медицина не го признава и назначава на човек, който си е поставил такава „диагноза" допълнителни изследвания, за да разбере причината за симптомите му.

Етапи (периоди)

етапи на остеохондроза

Съвременната литература описва остеохондрозата на гръбначния стълб като хроничен процес, склонен към рецидив. Развивайки се в млада възраст (главно в резултат на наранявания или неправилни движения, вдигане на тежести), той прогресира с различна скорост, може да се забави (настъпва ремисия на остеохондроза) или може да продължи непрекъснато. При възрастните хора, напротив, се наблюдава бавен ход на заболяването.

Невролозите разграничават няколко етапа (периода) в зависимост от това как се променят структурите на междупрешленния диск:

 1. I точка.Тук се наблюдава намаляване на количеството вода в състава на пулпозното ядро - амортисьорния център на междупрешленния диск и се появяват пукнатини във фиброзния му пръстен. Пулпозното ядро е деформирано и изместено назад (към задната надлъжна връзка, която минава по задната повърхност на телата на прешлените). Такова вътрешнодисково движение на пулпозното ядро причинява дразнене на преминаващите нерви (в цервикалната област - синувертебралната). Това се проявява с леки болки във врата или съответната част на гърба, скованост на движенията, приемане на специална поза, при която има известно облекчаване на болката. Ако се развие остеохондроза в лумбалната област, лумбалната лордоза се изглажда.
 2. II периодхарактеризиращ се с образуване на сублуксации, патологична подвижност в засегнатия сегмент на гръбначния стълб. Това се дължи на факта, че хрущялната тъкан на диска (annulus fibrosus), която лежи около пулпозното ядро, започва постепенно да изсъхва - височината на диска намалява. Там, където фиброзният пръстен е по-стратифициран, пулпозното ядро се втурва, което спомага за по-нататъшното му издуване (обикновено това се случва в посока на по-слабия заден надлъжен лигамент). Този период на остеохондроза се проявява с болка на нивото на засегнатия сегмент, мускулите над и под сегмента са постоянно напрегнати, опитвайки се да задържат прешлените, за да не увредят гръбначния мозък.
 3. III периодхарактеризиращ се с пълно разкъсване на фиброзния пръстен, така че пулпозното ядро прави ход в него и изпъква между прешлените (образува се междупрешленна херния). Пулпозното ядро може дори да пролабира в лумена на гръбначния канал (секвестрация на диска). Хрущялите, които покриват прешлените, стават по-тънки поради факта, че слоят между тях става по-малък. Симптомите на стадия зависят от посоката, в която се измества междупрешленният диск: ако в посоката на отвора, през който излиза гръбначният корен, ще се почувстват болки, които се разпространяват по протежение на нервните влакна (т. е. ако се развие остеохондроза в долни цервикални или горни гръдни сегменти, те ще се усещат в ръката, а ако в лумбалния - тогава в крака), чувствителността на инервираните органи страда; ако в посока на гръбначния канал по средната линия болката в гърба стане постоянна, подвижността и чувствителността на крайниците са нарушени, функцията на вътрешните органи, които получават инервация от засегнатия сегмент, страда, ако пулпозното ядро проникне в прешлен, разположен над или отдолу, ще има асимптоматичен ход на заболяването;
 4. IV период.Тъканите на засегнатите междупрешленни дискове се заменят с белези, поради което мобилността в този гръбначен сегмент е ограничена или загубена. В съседните сегменти прешлените са принудени да се изместят, между процесите им се развива възпаление и артроза. От костите започват да се появяват остеофити – костни израстъци. Надлъжният лигамент може да осифицира. Краищата на прешлените, деформирани от остеофити, и вкостенените връзки до тях образуват един вид костни скоби. Това е спондилартроза.

Когато мускулите се включват в процеса, опитвайки се да стабилизират гръбначния стълб, в тях се появява спазъм, местните съдове се притискат. Поради това се развива оток, който притиска корените на нервите. Има болка. Това е -пикантнопериод на заболяване. Ако започнете лечението в този период - ограничете двигателната активност в увредената част, използвайте болкоуспокояващи (те също са противовъзпалителни) лекарства, след товаатакаостеохондроза изчезва за 5-7 дни. Подостра или2 периодболести.

Подострия период продължава приблизително 12-14 дни. Ако на този етап не се преохлаждате, не вдигате тежести, не правите резки движения, остеохондрозата преминава в ремисия.

обостряне на остеохондроза

ВлошаванеОстеохондрозата рядко се развива „самостоятелно", ако човек се грижи за попълване на дефицита на микровибрации в организма (това се постига с помощта на висока двигателна активност и/или фонационни процедури) и поддържане на достатъчно кръвоснабдяване на засегнатата област.

Обострянето на остеохондроза може да причини:

 • хипотермия;
 • вдигане на тежести;
 • силен стрес;
 • резки движения;
 • непрофесионално извършен масаж;
 • прием на алкохол;
 • студ;
 • рязка промяна в топлината и студа (например, гмуркане в студена вода след баня или сауна);
 • чести завои;
 • дълъг престой в огънато положение.

Степени на остеохондроза

В своето развитие остеохондрозата преминава през определени етапи. Те се наричат степени и в зависимост от степента лекарят планира лечение.

За да разберат как болестта засяга работата, способността за самообслужване, адекватността на човек, домашните невролози разграничават 5 степени на остеохондроза:

Степен

Тежест на болката и други симптоми

Нарушаване на работоспособността и работоспособността

1 степен

При първа степен болката е незначителна, възниква при усилие и изчезва в покой. Могат да се открият само болкови точки.

Запазва се при извършване на каквато и да е работа

2 степен

Болката не е силна, появява се в покой, засилва се при физическо натоварване, но ако заемете удобна поза или спрете натоварването, болката изчезва. При втората степен се забелязва промяна в конфигурацията на гръбначния стълб, усещат се напрегнати мускули. Ограничена подвижност на гръбначния стълб

Ако говорим за работник на нефизически или лек физически труд, работоспособността се запазва. Ако човек работи усилено, работоспособността е ограничена. Човек е принуден да прави пауза на работа, опитва се да избегне физическо натоварване

3 степен

Болката е по-изразена, засилва се при усилие. Разкриват се неврологични симптоми, които нарушават работоспособността.

Нарушен. Само работниците на знанието могат да продължат да работят. Способността за извършване на домакински дейности е намалена, но самообслужването и способността за самостоятелно придвижване се запазват

4 степен

Освен силна болка се появяват и неврологични симптоми: виене на свят, нарушена чувствителност

Изгубен за всякаква работа. Може да се движи в помещението, като се подпира само на патерици. Опитва се да се движи само когато е необходимо за задоволяване на физиологичните нужди.

5 степен

Болката и други симптоми са изразени в покой. Човекът е принуден да остане в леглото.

Загубен за всякакъв вид работа. Човекът се нуждае от грижи.

Остеохондрозата на гръбначния стълб, в кой отдел се е образувала и каквато и степен да е достигнала, трябва да бъде идентифицирана и да се предпише адекватно навременно лечение. В същото време лечението трябва да бъде изчерпателно и да включва не само приемане на лекарства за облекчаване на симптомите, но и други (основни) методи на лечение, насочени към премахване на причините за заболяването.