5 опасни усложнения на цервикалната остеохондроза, симптоми и лечение

Остеохондроза на шийните прешлени на човека

Остеохондрозата на шийните прешлени е патология, характеризираща се с осификация на междупрешленния амортисьор с участието на нервни корени, както и кръвоносни съдове. Трябва да се отбележи, че остеохондрозата на шийните прешлени се развива много по-често, отколкото в други части.

Тази статия ще разгледа какво е това заболяване, какви са неговите причини, симптоми, методи на лечение.

Причини за цервикална остеохондроза

Поради следните причини, натоварването на шийния отдел на гръбначния стълб се увеличава, шийните мускули, опитвайки се да компенсират излишното натоварване, спазъм, което причинява неуспех на кръвообращението в тази област. Ето защо това заболяване се развива.

Наследствеността е един от факторите, причиняващи цервикална остеохондроза

И така, разграничават се следните фактори, които причиняват остеохондроза на шийните прешлени:

 • необичайно положение на гърба, изкривяване на гръбначния стълб;
 • наднормено тегло;
 • заседнал начин на живот, вид работа;
 • работата изисква постоянно неправилно положение на тялото (например служител в офиса притиска слушалката до ухото си);
 • наличието на наранявания на гръбначния стълб в миналото;
 • неуспехи в обмена на материали;
 • високи физически натоварвания;
 • постоянен стрес;
 • наследственост.

В зависимост от различните причини за развитието на заболяването се появяват различни симптоми и лечението на остеохондроза на шията се предписва от лекаря в съответствие с тях.

Шийна остеохондроза: основните симптоми

Симптомите на цервикалната остеохондроза са малко по-различни от това как болестта се проявява в други отдели. Това се случва по една проста причина - в областта на шията прешлените са разположени много по-близо един до друг, дисковете между прешлените не са много високи. Следователно е възможно развитието на патология с най-малка патология.

Признаци на цервикална остеохондроза:

 • болезнени усещания. Болката може да бъде локализирана на различни места - шията, задната част на главата, рамото, горната част на ръката. Болезнените усещания се появяват само когато нервният корен участва в патологичния процес. Задната част на главата започва да боли поради спазъм на шийните мускули, които се прикрепят към костта на тила, неуспех в кръвообращението.
 • Усещане за слабост в ръцете. Това се случва, когато нервният корен, който съдържа нервите, отговорни за движението, е повреден.
 • Ръката става по-малко чувствителна. Появява се, когато нервният корен, който съдържа нервите, отговорни за чувствителността, е повреден.
 • Следващият признак на остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб е ограниченото движение в определената област, хрущене при движение на врата. Това се случва, защото височината на диска между прешлените намалява, костните израстъци растат върху телата на прешлените и се засягат малките междупрешленни стави на врата.
 • Замайване с цервикална остеохондроза
 • При цервикална остеохондроза пациентът започва да се чувства замаян, координацията се нарушава, появява се слабост, тъй като в процесите на прешлените на шията, разположени напречно, има собствен канал на гръбначната артерия, който участва в патологичния процес. И поради факта, че се образува фиброзна тъкан, прешлените се изместват, притока на кръв в тези артерии се влошава и кръвоснабдяването на тилната част и малкия мозък се влошава.
 • Езикът на пациента изтръпва, зрението и слуха намаляват, тъй като има нарушение на кръвоснабдяването на тилната част, малкия мозък.

Трябва да се отбележи, че симптомите на цервикална остеохондроза при мъжете и жените не се различават по никакъв начин. Изброените прояви могат да бъдат както в първата, така и във втората.

Диагностика

При цервикална остеохондроза обикновено се извършват следните диагностични процедури:

 • Рентгеново изследване. По-информативно е, когато цервикалната хондроза е в начален стадий.
 • CT сканиране. При CT сканирането промените, настъпили в прешлените, се виждат по-добре, отколкото при рентгенографии, но все още е трудно да се разбере размерът на патологията, дали има междупрешленна херния, дали гръбначният мозък е бил компресиран от хернията, която се е появила .
 • Магнитен резонанс. Тя дава отговори на изброените по-горе въпроси. Освен това тук можете също да определите посоката на растеж на патологията.
 • Ултразвуково дуплексно сканиране. Използва се, когато има съмнение за намалена скорост на притока на кръв.

Методи за лечение на цервикална остеохондроза

Всеки, който има това заболяване, задава такива въпроси: как да се отървем от цервикалната остеохондроза, какво да правим с остеохондрозата, възможно ли е напълно да излекуваме остеохондрозата на шийните прешлени.

И така, в този раздел на статията ще бъдат разгледани няколко начина за лечение на цервикална остеохондроза.Струва си да се отбележи, че лечението на цервикална остеохондроза е възможно с помощта на различни лекарства, терапевтични упражнения, масаж, както и хирургическа намеса.

Медикаментозна терапия

Лечението на цервикалната хондроза е възможно както с консервативни методи, така и с помощта на намеса на хирург. И така, как да се лекува цервикална хондроза с медикаментозна терапия?

Разграничават се редица лекарства, които могат да имат положителен ефект върху възникналото заболяване:

 • лекарства, които имат противовъзпалителни свойства и имат нестероиден характер. С тяхна помощ можете да намалите болката, да облекчите подуването, както и възпалението на нервния корен.
 • Витамини, принадлежащи към група В. Тези средства ще спомогнат за подобряване на метаболитните процеси в нервната тъкан.
 • Хондропротектори. Благодарение на тях е възможно да се възстанови хрущялната тъкан.
 • Лекарства, които стимулират реологичните свойства на кръвта, както и нейното протичане. Те увеличават количеството кръв, течаща към мозъка, позволяват на нервните корени да се хранят по-добре.
 • Мускулни релаксанти. Тези лекарства намаляват вероятността от мускулен спазъм.

Дозировката за приемане на какъвто и да е народ или лекарство трябва да бъде предписана от Вашия лекар.

Струва си да се помни, че при лечение на цервикална хондроза е необходимо да се комбинират лекарства с различни упражнения от терапевтичен характер.

Физиотерапия

Как да се лекува цервикална остеохондроза още? Консервативното лечение на остеохондроза на шийните прешлени включва също набор от терапевтични упражнения, които могат да облекчат състоянието на пациента, да облекчат болката и също така да предотвратят появата му.

Терапевтичната гимнастика е ефективен и безопасен метод за лечение на цервикална хондроза

По-долу са дадени няколко от тези упражнения:

 1. пациентът трябва да легне на пода, като се обърне по корем, да опря ръце на пода и след това бавно да вдигне глава. В този случай стомахът с гръб със сигурност трябва да поддържа права позиция. Трябва да останете така няколко минути и след това бавно да се върнете в изходна позиция. Повторете всичко по-горе два или три пъти.
 2. Трябва да седнете на пода, докато вдишвате, наведете се, докосвайки гърдите си с брадичка, докато издишвате, облегнете се назад, хвърляйки главата си там.Изпълнете десет до петнадесет пъти. . .
 3. Пациентът трябва бавно да завърти главата си в различни посоки (десет пъти всяка). При най-малкото съмнение за световъртеж трябва незабавно да спрете да го правите.
 4. Необходимо е да легнете на пода, като се обърнете по корем, изпънете ръце по тялото, след това обърнете главата си в едната или другата посока. В този случай трябва да се опитате да докоснете пода с ухото си. Минималният брой завъртания във всяка посока е шест повторения.

Важно е да се отбележи, че лечебната гимнастика е един от най-ефективните и безопасни методи за лечение на цервикална хондроза.

Физиотерапия

Важно е да запомните, че само лекар може да каже как да лекува цервикалната остеохондроза на шията правилно с помощта на физиотерапия, така че не трябва да пренебрегвате неговите препоръки.

Остеохондрозата на шийните прешлени може да се лекува, като се използват следните процедури:

 • електрофореза заедно с лекарства. Избраното лекарство трябва незабавно да попадне в необходимата зона поради използването на електрически ток. Обикновено се използва местна упойка за облекчаване на болката или средство за увеличаване на притока на кръв.
 • Ултразвук. Има ефект на облекчаване на болката и облекчаване на възпалението, стимулирайки метаболитния процес.
 • Магнитотерапия. Процедурата дава възможност за облекчаване на подуване на тъканите, което помага за облекчаване на болката.
 • Лазерна терапия. Елиминира възпалението, подобрява кръвообращението.

Хирургия

Възможно е да се отървете както от цервикалната хондроза, така и от заболяването в други отдели с помощта на хирургическа операция. За това обаче е наложително да се направи такава сериозна процедура. Но при наличието на такива индикации е необходимо пациентът незабавно да бъде насочен към хирурга.

Хирургично лечение на остеохондроза на шийните прешлени

По правило такива хирургични интервенции се случват с прилагане на минимални разрези на шията, с помощта на микроскоп, както и инструменти на неврохирурга. Обикновено операциите се извършват, когато дискът между прешлените е напълно унищожен и е необходимо да се замени с изкуствен, както и да се фиксира замененият сегмент със специална титанова плоча.

Според статистиката такива процедури обикновено са спокойни, без усложнения, те продължават не повече от два до три часа.На следващия ден след операцията върху пациента се поставя специален държач за глава, който е фиксиран на врата и се изписва около петия ден след приключване на процедурата.

Въпреки факта, че операцията е доста радикална мярка, която те се опитват да не прилагат твърде често, тази процедура също е изключително ефективна, тъй като на следващия ден пациентът се чувства много по-лек, болки, изтръпване, световъртеж и други симптоми изчезват и цервикалната хондроза наподобява само лека слабост след операция и по този начин държач за глава.

Домашно лечение

Въпреки постоянните препоръки за незабавно записване на среща с лекар, желанието за самолечение е страхотно и много пациенти се притесняват как да лекуват цервикалната хондроза у дома.Да, възможно е, но все пак е по-добре да комбинирате домашното лечение на остеохондроза на шийните прешлени със съветите на квалифицирани специалисти.

В търсене на отговор как самостоятелно да лекуват хондроза на шията, пациентите обикновено се натъкват на използването на алтернативни методи на терапия, предназначени да намалят степента на болезнени усещания, да увеличат кръвообращението, да предотвратят намаляване на работоспособността, има и препоръки за упражняваща терапия, масаж на зоната на врата-яката.

От една страна, всичко това е вярно, но не забравяйте, че информацията, получена на всякакви форуми и други съмнителни места, може не само да не помогне, но и да навреди.

Има обаче няколко рецепти, които могат да намалят болката:

 1. например загряване. За тези цели са подходящи горчични мазилки, горещ пясък, мазилки от пипер и др.
 2. Трябва да нарежете картофите на малки филийки, да ги смесите с мед (съотношение 1: 1). Резултатът е вещество, което донякъде напомня на мехлем, който може да се използва като компрес веднъж седмично.

Самомасаж

Масажът ще помогне за облекчаване на болката, както и за тонизиране на мускулите на гърба и врата.

Самомасажът ще помогне за облекчаване на болката във врата и мускулите в тонус.

За самомасаж се използва основно следната техника:

 • поглаждане (ръката трябва да се движи внимателно, не е необходимо да се прилага усилие, от което се образуват гънки);
 • месене (е забележим ефект върху мускулите, поглаждане, хващане, притискане в проблемната област);
 • вибрация (има потупване, разклащане, почукване от осцилаторен характер. Наред с други неща, масажорът на спусковата точка стана доста популярен, което е подходящо за тези цели).

Предотвратяване

За да се предотврати развитието на човек от остеохондроза на шийните прешлени, е необходимо да се обърне дължимото внимание на превантивните мерки.

 • На първо място, трябва да разберете, че ако се занимавате с някакъв вид спорт, това значително намалява вероятността от развитие на остеохондроза.
 • Също така е важно диетата да съдържа храни с високо съдържание на калций и магнезий (морски дарове, боб, млечни продукти, спанак и др. ).
 • Не пренебрегвайте загрявката по време на заседнала работа.
 • Спете на удобна възглавница и матрак.

Масотерапия

За да не се развие цервикална хондроза, е възможно да се използва масаж като превантивна мярка. Техниките тук са същите като при самомасаж: поглаждане, изстискване, триене, месене.

Провеждане на терапевтичен масаж за профилактика на цервикална остеохондроза

Винаги си струва да помните, че всичко това трябва да се прави изключително внимателно, без да се използва прекомерна сила, защото ако прекалите, ситуацията може само да се влоши. . . Процедурата трябва да се извършва в легнало положение, в краен случай - в седнало положение, но не по никакъв начин изправено.

Мануална терапия

С помощта на мануална терапия е възможно да се отървете както от остри, така и от хронични болезнени усещания, както и да предотвратите хондроза на шията, поява на болка чрез подобряване на стойката и увеличаване на обхвата на движение на врата.

И така, основните техники са подчертани:

 • за затопляне на мускулите, облекчаване на напрежението от тях се извършва релаксиращ масаж.
 • Освен това, оказвайки въздействие върху възвръщаемостта на съвместното представяне с помощта на сцепление, се използва така нареченият метод на мобилизация.
 • Има остър импулс, който е насочен към най-застрашените райони. Нормално е по време на тази манипулация да се чуе криза. Това означава, че композицията се е върнала на мястото си.

Не забравяйте, че за да проведе мануална терапия, масажист се нуждае от специална квалификация, която му позволява да извършва перфектно тези манипулации.В противен случай можете лесно да нараните човек, не само болен, но дори здрав.

Усложнения

Ако при цервикална остеохондроза не е възможно да се излекува пациентът в началния стадий на заболяването, а също и ако не се предприемат действия за излекуване на откритото заболяване, тогава има голяма вероятност от негативни последици:

 • дисковете между прешлените могат да се изместват, причинявайки парализа, която може да бъде фатална.
 • Разпределение на остеофити (костни израстъци). Често явление, което се характеризира с образуването на костни израстъци вътре / извън прешлените, дразни нервните корени, мускулната тъкан. Следователно, появата на спазми, отоци, повишено натоварване на прешлените.
 • Намалена височина на прешлените. Това се случва поради разрушенията, случващи се вътре, които водят до деформация на гръбначния стълб.
 • Развитието на междупрешленна херния, придружено от силна, остра болка, забележими проблеми с независимо движение.
 • През гръбначния стълб минава артерия, която пренася кислород до мозъка. Ако се предаде, може да настъпи кислороден глад, който може да доведе до увреждане на целия гръбначен стълб.