Цервикална остеохондроза

болки в гърба с цервикална остеохондроза

Цервикалната остеохондроза е заболяване, при което меката междупрешленна пулпа, която действа като амортисьор между прешлените, се дегенерира в вкостеняла тъкан, докато нервните корени и кръвоносните съдове участват в патогенезата. Тази патология е маскирана като разнообразни нарушения. Отличителна черта на остеохондрозата на шийните прешлени е болката в главата, шията и горната част на гърба. Също така пациентите отиват на лекар със световъртеж, гадене, скокове на кръвното налягане, загуба на съзнание, липса на въздух, изтръпване на езика, със съмнение за ангина пекторис и други патологии на сърдечно-съдовата система.

Това означава, че човек, който чувства болка в тила, раменете, ръцете, гръдната кост и в областта на гръдния гръден кош, се оплаква не само от невролог, но и от лекари от други медицински специалности (кардиолог, терапевт, ортопед), които сериозно усложнява първоначалната диагноза на заболяването . . .

Дистрофичните промени в тъканите на шийните прешлени са широко разпространени сред хората на средна възраст и по-възрастните. Това се дължи на вертикалното положение на човешкия скелет и разпределението на статични и динамични натоварвания.

Приблизително 60% от възрастното население на европейските страни страда в една или друга степен от клиничните прояви на остеохондроза. Забелязва се, че това заболяване се проявява по-рано при мъжете - на възраст 45-50 години. Жените обикновено се разболяват малко по-късно, на около 50-55 години.

Дистрофичните процеси и дисфункцията на междупрешленните дискове на шийните прешлени се наричат цервикална остеохондроза (COS).

Остеохондрозата обикновено се разглежда по два начина, винаги във връзка между физиологичните (естествено стареене на тялото) и патологичните (дистрофични и възпалителни процеси) фактори:

 • Физиологичен процес- неизбежното стареене на хрущяла на гръбначния стълб, регулирано от невро-ендокринните механизми на тялото в резултат на природни необратими явления;
 • Патологичен процес- разрушаване на междупрешленните структури и околните прешлени на нервни възли и съдове - колкото по-малко здравословен начин на живот, толкова по-бързо се развива заболяването.

От гледна точка на локализация на патологичния процес:

 • Физиологични промениса разположени в центъра на междупрешленния диск, са придружени от заместване на пулпата на диска с фиброзна тъкан, са част от процеса на стареене на тялото, не се проявяват клинично или се появяват само когато нервните окончания са раздразнени;
 • Патологични промениразпространяват се извън хрущяла, винаги причиняват дразнене на нервните окончания и изстискване на кръвоносните съдове, което се проявява чрез локални и отразени болкови реакции (дискалгия).

Патологичната форма на остеохондроза е заместването на физиологичното стареене с патологичен процес.

Болестта може да се самоликвидира, компенсира и да се проявява спорадично. Тази особеност е свързана със способността на организма на висшите бозайници и хората да развиват компенсаторни и защитни механизми, които изравняват патологията. Междувременно е неподходящо да се тества тялото за сила.

Патологичната форма на заболяването винаги е свързана със стареенето на тялото, дори при младите хора. По-нататъшното унищожаване на тъканите на пръстеновидната фиброза без заместване на пулпата с фиброзна тъкан води до образуване на микропукнатини, нарушена фиксация на прешлените и развитие на симптоми на гръбначна нестабилност.

Патогенезата се придружава от:

 1. Импрегниране на ядрото пулпозус с калциеви соли;
 2. Чрез натискане на структурите на прешлена в тялото на съседния прешлен (като херния);
 3. Постепенно износване на прешлените (спондилоза);
 4. Осификация на връзките (вкостяване на лигаментоза).

Симптоми на цервикална остеохондроза

Диагностиката на заболяването е трудна, болката понякога не се появява и симптомите се изтриват, освен това неконтролираното използване на силни аналгетици маскира признаците на заболяването. Пациент, който не изпитва болка, се смята за здрав и това продължава до развитието на необратими процеси в тъканите на шийните стави.

Замаяност, главоболие и скокове на кръвното налягане са важни симптоми на цервикалната остеохондроза.

Замайване с цервикална остеохондроза

Това състояние не винаги еднозначно показва остеохондроза на шийните прешлени.

Замайването може да е резултат от:

 • Възпаление в средното или вътрешното ухо;
 • Съдови спазми на мозъка;
 • Нарушения в предаването на нервните импулси;
 • Проблеми с вестибуларния апарат;
 • Болести на сърдечно-съдовата система.

Няма ясни критерии за световъртеж при остеохондроза. Има обаче системно и несистемно световъртеж, те имат очевидни разлики.

Човек, който се чувства замаян, трябва да бъде прегледан от опитен лекар, на първо място, от невролог или (ако има съмнения за ушни и назофарингеални заболявания) от отоларинголог.

Причината за спешна хоспитализация, която не е свързана с остеохондроза на шийните прешлени, е идентифицирането на пациента (с изключение на световъртеж) на такива признаци като:

 1. Парализа на лицевите мускули и изтръпване на част от раменния пояс;
 2. Силно главоболие на фона на влошаване на здравето;
 3. Нарушения на координацията на движението;
 4. Загуба или изчезване на съзнанието.

Главоболие с цервикална остеохондроза

Това е един от най-често срещаните неспецифични признаци на много човешки заболявания. Главоболието е особено често при женското население. Може да е трудно да се определи причината за главоболието и още повече да се свърже с лезии на гръбначния стълб. Установени са около 14 различни причини за главоболие при хората.

Най-честите причини за главоболие в патологията, която описваме:

 • Съдови спазми на мозъка;
 • Прищипани нервни корени;
 • Рефлекторно повишаване на вътречерепното налягане.

Усещането, че болката може да бъде пароксизмална, постоянна, пулсираща и тъпа.

При сърдечни патологии пациентите се оплакват от дискомфорт в областта на гръдния кош, придружен от нарушение в ритъма на сърдечната дейност. Само квалифициран лекар може да установи причината. В случай на главоболие, съчетано с гадене, виене на свят и болка в гърдите, е необходима ЕКГ.

Болка при остеохондроза на шийните прешлени

Болката не винаги е локализирана точно в областта на главата и тила. Известни са случаи на друга локализация на болката.

Болката в шията (цервикалгия) може да излъчва към рамото и към различни части на ръцете. Отличителна черта на такива усещания е внезапността на атаките след сън, внезапни движения, напрежения, които едва ли се забелязват за човек, например при смях или кихане. Болката, свързана с остеохондрозата, ако процесът не е придобил хроничен характер, обикновено отшумява след кратко време и се комбинира с хрускане в шийните прешлени.

Без предварително изследване не трябва да облекчавате болката с мануална терапия (масаж). В някои случаи неправилната манипулация може само да влоши патологията, да наруши инервацията и да доведе до увреждане на пациента.

По интензивност болката може да бъде умерена или силна. По отношение на продължителността - както кратка, така и дълга.

Типични усещания, описани от пациентите:

 1. Локализация на болката в дълбочината на шията;
 2. Усещане за хрускане и пращене при опит за завъртане на главата;
 3. Мускулна слабост или намалена чувствителност в различни части на тялото.

В цервикалната област на всички бозайници, включително хората, има седем прешлени и осем двойки нервни възли. SHOC може да се развие и на границата на шийните и гръдните прешлени.

Забелязва се, че остеохондрозата на шийните прешлени най-често се свързва с увреждане на шестия и седмия шиен прешлен.

Има тестове за определяне на локализацията на фокуса на болковия импулс. Лезията в областта на шестия прешлен се допълва от болка в палеца, а лезията в областта на седмия прешлен е придружена от болка в средния пръст.

Кръвно налягане при цервикална остеохондроза

Отдавна е установена връзката на цервикалната остеохондроза с скокове на кръвното налягане. Шийните прешлени имат важни нервни окончания и кръвоносни съдове.

Отличителна черта на високото кръвно налягане при цервикална остеохондроза е комбинация със следните симптоми:

 • Главоболие;
 • Болка в крайниците и гърдите;
 • Намалена чувствителност в областта на шията;
 • Появата на скокове на налягане след стрес, мускулно напрежение, продължителна неудобна поза и други подобни ситуации.

Тези признаци трябва да се вземат предвид при самодиференцирана хипертония от различен произход.

Рязките скокове на кръвното налягане и бързото влошаване на здравето са основата за търсене на спешна медицинска помощ.

Причини за цервикална остеохондроза

Причините винаги са свързани със стареенето на тялото и развитата патология на костната и хрущялната тъкан. Не всички хора в напреднала възраст обаче страдат от различни видове скелетни патологии.

Многобройни наблюдения са установили, че цервикалната остеохондроза има провокиращи фактори, включително:

 1. Заседнал начин на живот;
 2. Принудителни пози по време на работа;
 3. Наднормено тегло;
 4. Прекомерно нервно напрежение и продължителен стрес;
 5. Предишни наранявания на тила и шията;
 6. Локална хипотермия;
 7. Автоимунни заболявания, които водят до дегенерация на хрущялната тъкан;
 8. Вродени аномалии на структурата на гръбначния стълб.

Умерената физическа активност, здравословното хранене и правилният начин на живот значително намаляват риска от остеохондроза или минимизират нейния ефект върху благосъстоянието в напреднала възраст.

Защо цервикалната остеохондроза е опасна?

Намалената гъвкавост в ставите, мускулната еластичност и други признаци на стареене на тялото - безусловни спътници на възрастните хора - е естествен процес.

Болката по време на движение и в покой започва да дразни човек много по-рано от естествения период на стареене, понякога завършва с увреждане или значително намаляване на качеството на живот.

Неопитното лечение е също толкова опасно, колкото и бездействието, тъй като в първия случай патологията без качествено лечение се влошава, във втория неспособната терапия може да завърши с внезапна инвалидност или трайно влошаване на благосъстоянието, тъй като терапевтичните манипулации засягат двете най- важни системи на тялото - нервната и съдовата.

Шийни остеохондрозни синдроми

Синдромите са комбинация от няколко симптома. Има няколко симптоматични комплекса на цервикалната остеохондроза, основните от които са:

 • Прешлен или прешлен;
 • Вертебрална артерия;
 • Сърдечна или сърдечна;
 • Нервни окончания (радикуларни).

Комбинацията от различни синдроми, като мозайка, се развива в единна картина на цервикална остеохондроза.

Вертебрален синдром

Този синдром означава, че патологичните процеси са свързани с тялото на костната и хрущялната тъкан.

В случай на клинична проява синдромът се състои от три симптома, свързани с увреждане на костната или хрущялната тъкан на прешлените, а именно:

 1. Нарушена подвижност на врата;
 2. Болка при опит да обърнете врата си;
 3. Морфологични промени в тялото на гръбначния стълб или в междупрешленното пространство (симптомът се определя на рентгенографията).

Тези симптоми трябва да се комбинират помежду си. При липса на един от тях вертебрален синдром също отсъства - това е медицинска аксиома. При наличие на болка по време на въртене на главата винаги е възможно да се приемат морфологични промени в тъканите на костите и хрущяла на цервикалния скелет, а по косвени признаци (промяна в мястото на чувствителност) е възможно да се определи конкретен прешлен или група стави, участващи в патологията.

Синдром на вертебралната артерия

Този синдром означава, че патологичните процеси са свързани с гръбначните артерии, които доставят мозъка. Проявата на симптоми трябва да се разглежда в пряка връзка с нарушение на кръвоснабдяването на мозъка и цервикалните тъкани.

Синдромът се състои от няколко симптома. Основните са свързани с:

 • Недостатъчен кръвен поток в един от стволовете поради компресия на артерията (шум в ушите, зашеметяващо състояние, замаяност, скокове на налягане, гадене и повръщане);
 • Дразнене на нервните окончания на артерията (силна болка и мигрена или обратно, изтръпване, намалена чувствителност, временна едностранна слепота или „мухи" в очите);
 • Кислороден глад (сънливост, припадък, леко болезнено главоболие, намалена работоспособност и концентрация, депресия).

Този синдром може да се развие не само с остеохондроза, но и с други патологии (отлагане на атеросклеротични плаки върху вътрешната стена на кръвоносните съдове, изстискване на съда от тумори, възпалителен инфилтрат и т. н. ).

Сърдечен синдром

Признаците на този синдром наподобяват сърдечни аномалии, ангина пекторис и дори състояние, предшестващо сърдечен удар. Синдромът включва следните симптоми:

 1. Болка и парене в гръдната кост;
 2. Задух, слабост и умора;
 3. Cardiopalmus.

Радикуларен синдром

Синдромът е свързан с нарушение на нервната проводимост: с болка или, обратно, с полупарализа (пареза), парализа и намалена чувствителност.

Нарушенията на проводимостта се характеризират със следните симптоми:

 • Първият и вторият корен - изтръпване или, обратно, болка в тилната област;
 • Третата двойка корени - изтръпване на езика и областта зад ушите, затруднено дъвчене на храна, усещане за пръсване на езика;
 • Четвъртата двойка - болка в ключицата, хълцане, затруднено преглъщане, както при ангина;
 • Пета двойка - нарушения се усещат в областта на раменете под формата на затруднено движение на ръцете;
 • Шестата двойка - дискомфорт в лопатките и предмишницата;
 • Седмата двойка - изтръпване на ръцете и по-специално показалеца и средните пръсти;
 • Осми чифт - води до трудности при притежаването на безименни и малки пръсти.

На практика много рядко се засягат единични прешлени, по-често в патогенезата участват няколко двойки нервни корени, поради което синдромите се смесват и объркват клиничната картина. Препоръчително е пациентът самостоятелно да слуша собственото си тяло.

Лечение на остеохондроза на шийните прешлени

В зависимост от стадия на патологията (ремисия или обостряне), формата на заболяването (остра или хронична), тежестта на клиничните прояви (наличие или липса на синдром на болка) се избират различни методи на терапия.

Това може да бъде:

 1. Консервативно лечение (медикаментозно и нелекарствено);
 2. Хирургическа интервенция;
 3. Комбинации от консервативни и оперативни техники.

Ако не е възможно да се подложите на преглед, тогава се препоръчва използването на щадящи методи, например, извършване на упражнения, насочени към хидратация - насищане на междуставното пространство с течности чрез подобряване на кръвоснабдяването в областта на шията и задната част на главата.

Упражняваща терапия (физиотерапевтични упражнения) за цервикална остеохондроза

Терапевтичната гимнастика, когато се прави правилно, прави чудеса. Предложени са много техники, но всички те се основават на засилено хранене на хрущялната и костната тъкан. Принципът на ЛФК е да се възстанови кръвоснабдяването в увредената област на тялото.

Забранено е силно въртене и огъване на главата по време на тренировъчна терапия, разрешена е само имитация на такива движения. Този метод показа своята ефективност, въпреки очевидната си простота.

Правилното използване на ЛФК е използването на физически упражнения без:

 • Дългосрочни натоварвания на ставите на шията (един комплекс от упражнения се изпълнява не повече от 2 минути);
 • Обръщания, накланяния и завъртания на врата (такива упражнения влошават патологичните процеси в ставите и междупрешленните дискове).

Показани са плитки (плитки) завои на главата, които не водят до движение на ставите, но увеличават притока на кръв към тях. Такива наклонности в движение наподобяват фино кимане с глава, което означава, че отговорът е „да". След известно време, около 30 минути по-късно, движението се повтаря, наподобяващо отговора "не".

Можете също така да правите упражнения, които симулират движението на главата напред (ограничаване на челната част на главата с ръка) и назад (ограничаване на движението на главата с ръце в задната част на главата).

Масаж при цервикална остеохондроза

Масажът трябва да се прави внимателно, без усилие. Неопитният, непрофесионален масаж може да завърши с неуспех. Движенията трябва да се простират до цервикалната област, областта на шията и част от гърба.

Масажът се извършва в легнало положение, в краен случай в седнало положение.

Техниките се основават на следните техники:

 1. Поглаждане. . . Въздействие върху повърхностните слоеве на кожата. С дланите на ръцете или върховете на пръстите от главата надолу до горната трета на средата на гърба. Поглаждането от основата на шията може да бъде и на зигзаг;
 2. Стискане. . . Въздействие върху дълбоките слоеве на кожата в горната трета на гърба. С пръстите на ръцете (палеца и показалеца) се извършват движения по шията за захващане на кожата, напомнящи на изстискване. Това се прави внимателно, тъканите в близост до прешлените не участват;
 3. Тритурация. . . Целта на процедурата е да загрее кожата и да увеличи притока на кръв в областта на шията. Това се прави много внимателно. Не се допуска въздействие върху остистите израстъци на прешлените. Триенето може да бъде заменено с движения, наподобяващи рязане или кръгово поглаждане;
 4. Месене. . . Той е от ограничено значение, тъй като засяга много дълбоко лежащи тъкани, което може да влоши патологията.

Самомасажът при цервикална остеохондроза се извършва, докато седите в удобна поза. Използват се методи на поглаждане, кръгово триене във врата или раменете. Препоръчително е методът за самомасаж да се комбинира с втриване в различни мехлеми, които увеличават притока на кръв и облекчават болката в омесеното място.

Апликатор

Това е просто пластмасово устройство с шипове, които действат върху участъци от кожата. Човек лежи върху тръни или ги прилага върху тялото, като по този начин причинява дразнене на кожните рецептори, отговорни за физиологичните процеси в тялото.

В някои случаи апликаторът помага и трайно намалява болката, причинена от цервикална остеохондроза. В допълнение, устройството понякога увеличава работоспособността на човек, има благоприятен ефект върху тургора на кожата, нормализира съня и кръвообращението и възстановява подвижността на ставите.

Противопоказания за употребата на апликатора са инфекциозни, туморни, кожни и съдови заболявания. Преди да използва устройството, пациентът трябва да се консултира с лекуващия лекар или самостоятелно да тества това просто устройство върху себе си с помощта на краткосрочно приложение на апликатора и наблюдение на неговото благосъстояние.

Ортопедични възглавници за цервикална остеохондроза

Ортопедичните възглавници за сън са ефективна превантивна мярка. В много случаи остеохондрозата се влошава от допълнително компресиране на цервикалната артерия и нервните корени, докато спи на неудобна възглавница. Ортопедичният продукт осигурява равномерно хоризонтално положение на човек по време на сън и по този начин гарантира физиологично адекватно кръвоснабдяване на мозъка.

Когато избирате възглавница, трябва да вземете предвид индивидуалните анатомични особености на човек и да ги съотнесете с обема и характеристиките на пълнителя. Правилно подбраната възглавница носи осезаеми ползи за пациент с остеохондроза на шийните прешлени.

Лекарства и лекарства за цервикална остеохондроза

Арсеналът от лекарства и лекарства за лечение на цервикална остеохондроза е много богат:

 • Аналгетици(нестероидни лекарства, които облекчават болката). Те обикновено се предписват като таблетки или капсули. Трябва да се помни, че повечето от тези лекарства причиняват дразнене на лигавицата на храносмилателния тракт;
 • Противовъзпалително(стероид). Това са хормонални лекарства, които облекчават възпалението и по този начин премахват болката;
 • Хондропротектори- Това са препарати, съдържащи вещества, заместващи компонентите на хрущялната тъкан - хондроитин, хиалуронова киселина. За да се постигне траен положителен ефект, такива лекарства трябва да се приемат много дълго време;
 • Мускулни релаксантиПредставляват ли лекарства, които отпускат мускулния тонус. Те се използват в хирургията и ортопедията като помощни средства за облекчаване на болката. Тези лекарства се прилагат парентерално и следователно винаги под наблюдението на лекар. За лечение на остеохондроза се използват лекарства от две фармакологични групи: глицерол и бензимидазол. Има обширен списък от противопоказания;
 • Витамини. . . При остеохондроза на шийните прешлени се предписват витамини, които имат благоприятен ефект върху периферната нервна система и подобряват проводимостта. Водоразтворими витамини: B1, B6, B12, мастноразтворими витамини: A, C, D, E. През последните години все по-често се предписват комбинирани препарати, съдържащи както болкоуспокояващи, така и витаминни компоненти. Ефективният препарат се състои от витамини от група В на базата на пиридоксин и тиамин и съдържа лидокаин като упойка;
 • Мехлеми и гелове за външна употреба. . . Това е най-достъпната група лекарства за употреба у дома. Те се разделят на облекчаване на възпалението, затопляне и облекчаване на болката. При цервикалната остеохондроза не всички мехлеми са ефективни, освен това поради тяхната наличност те понякога се използват неразумно и без да се вземат предвид особеностите на патогенезата. Преди да използвате каквито и да е лекарства, трябва да бъдете прегледани от лекар.

Профилактика на цервикална остеохондроза

По-добре е да се предотврати заболяването или да се сведе до минимум факторите, допринасящи за развитието на патологията. Известно е, че основата на здравето е правилният начин на живот. Включва умерена физическа активност, контрол на теглото, редовни загрявки за заседнала работа, особено ако се извършва в статично положение. Всичко по-горе се контролира независимо от човек и често зависи от навиците, установени в детството.

Но през целия живот човек е изложен на рискове, които не могат да бъдат елиминирани. Те включват вродени и придобити микротравми на гръбначния стълб, заболявания на опорно-двигателния апарат.

Ако човек има тенденция към клинични прояви на остеохондроза, препоръчително е да не избира работа, свързана с повишена физическа активност, както и да избягва резки движения в ежедневието. Наднорменото тегло над 10 кг се счита за критично за хора с проблеми с гърба.

Ако е невъзможно напълно да се откажете от интензивната физическа активност, трябва:

 1. Прехвърляйте тежести последователно от едната страна на тялото, след това от другата;
 2. Използвайте корсет за защита на гръбначния стълб;
 3. След приключване на работата, разтоварете гръбначния стълб, а именно, легнете за известно време или закачете на хоризонталната лента.

Трябва да се избягват резки промени във времето и климата. Рисковете се увеличават с по-висока влажност и по-ниски температури.

За да се предпазите от обостряне на цервикалната остеохондроза ще ви помогне:

 • Спете на ортопедичен матрак и възглавница в правилната позиция, която не пречи на кръвообращението в гръбначния стълб;
 • Редовно плуване;
 • Здравословно хранене.

Прилагането на прости правила за профилактика, упражняваща терапия и масаж (в някои случаи) ви позволява да водите комфортен живот с остеохондроза на шийните прешлени, дори в напреднала възраст.