Симптоми и лечение на остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб

Гръбначният стълб се състои от 5 секции, във всяка от които може да възникне дегенеративен процес, например остеохондроза. Това е заболяване на гръбначния стълб, придружено от промяна в междупрешленния диск. След известно време междупрешленните стави, телата на съседните прешлени и лигаментния апарат започват да участват в този процес.

Остеохондрозата на лумбалната област се появява най-често, тъй като именно този отдел изпитва максимален стрес. Подобно заболяване прави човек инвалид и дори може да доведе до увреждане.

Как се развива патологията?

Структурата на всички прешлени, с изключение на петте опашни и първите две шийни, е практически еднаква: тялото и свода, които са свързани помежду си с помощта на дъговидни костни греди. Между тях се образува дупка, която се нарича гръбначен. Сгънати заедно, тези дупки образуват гръбначния или гръбначния канал, който съдържа гръбначния мозък.

здрав диск и повреден диск с лумбална остеохондроза

Процесите на прешлените, простиращи се от свода в различни посоки, образуват помежду си различни заседнали стави. В дупките, които възникват между тези, които се качват нагоре или надолу, както и отстрани, са съдовете и гръбначните нерви.

Ако възникне остеохондроза, първоначалните промени засягат междупрешленния диск. При човек след 30 години в такъв диск настъпва влошаване на обмена на вода, в резултат на което започва да се развива дегенеративен процес, поради което основната му влакнеста част става крехка и тънка. Ядрото пулпозус, което е желеобразен център на междупрешленния диск, започва да разширява границите си, като прави „движение" към гръбначния канал.

Това допринася за компресията на гръбначния мозък или нервите, които се разклоняват от него, възниква оток. В резултат на това се появява болка и се нарушава функцията на органите, към които са дошли командите от тези области.

Тъй като структурата на междупрешленния диск претърпява промени, секциите, разположени над него, започват да упражняват повишен натиск върху веществото на прешлените. Това налягане насърчава ускореното делене на костните клетки, което води до образуването на остеофити. Въпреки това, междупрешленният диск, който е хрущял, не може да бъде възстановен и дисфункцията на органите от компресия от остеофити се увеличава още повече.

Причини за възникване

Има няколко причини, водещи до появата на остеохондроза на лумбалната част на гръбначния стълб. Те включват следните фактори:

 • Значителна физическа активност. Ако професионалната дейност на човек е пряко свързана с движението на тежки предмети, то той автоматично попада в рисковата зона.
 • Наднормено тегло. Затлъстяването натоварва гръбначния стълб и ставите.
 • Неактивен начин на живот. Ако човек не спортува, движи се малко или дори не прави леки упражнения, след известно време той ще има проблеми с гръбначния стълб.
 • Поза. Ако човек има грешна утайка и освен това той води заседнал начин на живот, тогава възниква неправилно разпределение на натоварването върху гръбначния стълб, поради което лумбалната област е подложена на повишен стрес и той започва да страда.
 • Травма на гръбначния стълб. Дори ако се получи леко нараняване, след известно време може да възникне остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб. Професионалните спортисти обикновено са изложени на риск.
 • Допълнителни фактори. За развитието на болестта допринасят следните причини - нездравословна диета, чести стрес, метаболитни нарушения, неспазване на дневния режим.
 • Характеристики на структурата на дисковете. Тъй като дисковете имат пореста разхлабена структура, те са много по-уязвими от различни деформации.

Това заболяване засяга не само възрастните хора, но и младите хора. Медицинската статистика показва, че доста често признаците на остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб се диагностицират при млади хора под 30-годишна възраст. Болестта засяга както мъжете, така и жените.

Симптоми на заболяването

Основният симптом на лумбалната остеохондроза е болката. Отначало това се случва при прекомерно физическо натоварване и изчезва в покой. След известно време тя започва да досажда дори при продължително ходене. Болката е постоянна, болезнена и понякога стреляща. Тя може да го даде на седалището, вътрешната част на бедрата, крака.

Веднага след като разстоянието между прешлените започне да намалява и настъпи разрушаване на междупрешленния диск, в лумбалната област се появяват следните симптоми - чувство на топлина или студ. Болковият синдром в крака или гърба се усилва, появяват се „гъши подутини". С прогресирането на болестта гръбначният стълб се обръща около оста си с образуването на сколиоза и лордоза, а ядрото пулпозус се изстисква отстрани. В този случай симптомите на остеохондроза се проявяват под формата на компресия на съдовете и корените на гръбначните нерви.

дискова херния на гръбначния стълб с лумбална остеохондроза

Симптомите на лумбалната остеохондроза се проявяват по различни начини и зависи от това кой нервен корен е притиснат между прешлените. Колкото по-ниско се случва дегенеративният процес, толкова по-близо до стъпалата ще се намира зоната, в която се отбелязват следните патологични състояния:

 • намалени сухожилни рефлекси;
 • намаляване на болката и вибрационната чувствителност на тъканите;
 • усещане за изтръпване, настръхване.

Участието в процеса на снопове от нервни корени, които са продължение на гръбначния мозък, се проявява със следните симптоми:

 • непоносима болка в гърба;
 • загуба на чувствителност на вътрешната част на бедрото;
 • запек;
 • намалено либидо;
 • болка или загуба на чувствителност в долните крайници;
 • задържане или уринарна инконтиненция;
 • нарушение на менструалния цикъл при жените.

Последният етап на лумбалната остеохондроза е придружен от постоянна болка. Могат да се наблюдават симптоми като парализа на долните крайници, атрофия на мускулите на краката. Има нарушение на половата функция, както и задържане или инконтиненция на изпражненията и урината.

Възможни усложнения

Болест като остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб може да причини следните усложнения:

 • междупрешленна херния;
 • пълна обструкция на гръбначния канал;
 • парализа на долните крайници;
 • компресия на гръбначния мозък;
 • импотентност;
 • бъбречна колика.

Диагностика

Когато се появят първите симптоми на лумбална остеохондроза, най-добре е да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Според описанието на оплакванията на пациента, вертебролог или невролог е в състояние да постави предварителна диагноза. Освен това по време на прегледа лекарят може да открие следните характерни признаци на заболяването:

ЯМР като начин за диагностика на лумбална остеохондроза
 • болезненост при натискане на определени точки;
 • асиметрия на седалището;
 • хипо- и хиперлордоза, сколиоза;
 • кривина на ромба на Михаелис.

Следните изследвания помагат за поставяне на окончателна диагноза, както и за определяне степента на прогресиране на заболяването и възможни усложнения:

 • компютърна томография на лумбалния отдел на гръбначния стълб;
 • Рентгеново изследване;
 • Магнитен резонанс.

Методи на лечение

Лечението на заболяване като остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб се извършва изчерпателно и включва консервативна и хирургична техника.

Медикаментозно лечение

В началния етап от развитието на болестта се използват антивирусни лекарства, които първо трябва да бъдат под формата на мехлеми. След известно време лечението продължава с хапчета за облекчаване на болката. Използването на такива лекарства е забранено в случаи на гастрит или язвена болест.

Също така, лечението на остеохондроза се извършва с помощта на мускулни релаксанти - лекарства, които помагат на мускулите да се отпуснат, което позволява на гръбначния стълб да се подреди.

Лечението с хондопротектори се извършва, когато между гръбначните тела все още има хрущялен слой. Тези лекарства ви позволяват да възстановите структурата на междупрешленния диск, но само ако се приемат продължително - около 6 месеца.

Лечението на лумбалната остеохондроза включва използването на витамин В.

Масаж и мануална терапия

Тези терапии са много ефективни за отпускане на напрегнатите мускули и облекчаване на болка и спазми. Благодарение на мануалната терапия на гръбначния стълб се дава необходимото положение. Но само специалист, който трябва да се ръководи от рентгенови и томографски изображения, е длъжен да извършва такива процедури и такова лечение трябва да се извършва в субакутен стадий на заболяването.

Физиотерапевтично лечение

физиотерапевтично лечение на лумбална остеохондроза

При остеохондроза на лумбалния гръбнак се предписва следното лечение:

 • UHF;
 • амплипулс;
 • магнитотерапия с помощта на високочестотно поле.

Такива процедури имат аналгетичен, съдоразширяващ, стимулиращ ефект, а също така подобряват притока на кръв в засегнатата област.

Други консервативни лечения

Лечението на лумбалната остеохондроза ще бъде неефективно без специфични упражнения. Само лекар трябва да ги подбира, като взема предвид особеностите на протичането на заболяването. Предписват се и допълнителни методи за лечение: акупунктура, миостимулация, хирудотерапия, гръбначна тракция. Добър резултат дава лечението в санаториум, където пациентите се подлагат на пълен набор от процедури, за да подобрят здравето си.

Продължителността на консервативната терапия е 2-3 месеца. Ако след лечението не е имало подобрения или, обратно, заболяването е започнало да прогресира, тогава лекарят обикновено препоръчва хирургично лечение.

Хирургия

Операцията обикновено е показана в случаите, когато има усложнение на заболяването под формата на херния. Най-честата операция в този случай се счита за дискетомия, която се състои в отстраняване на повреден диск.

Най-популярните методи за хирургично лечение са ендоскопията и микрохирургията. Тяхното предимство се крие във факта, че за разлика от класическите методи те не са толкова травматични за пациента, те са напълно безкръвни и имат малък риск от усложнения. При извършване на такива операции мускулите и връзките не се повреждат, тъй като те се разтласкват с помощта на специални дилататори с малък диаметър, които приличат на тръба. Операцията отнема около един час.

Предотвратяване

За да се избегне такова заболяване като остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб, трябва да се спазват следните правила:

 • нежелателно е дълго време да сте в седнало положение;
 • при натоварвания на гръбначния стълб трябва да се носи корсет;
 • по време на почивка е най-добре да легнете по гръб;
 • необходимо е да се откажете от лошите навици.

По този начин изследвахме симптомите и лечението на остеохондрозата на лумбалния гръбнак. Това е доста опасна болест, която в своето занемарено състояние прави човек инвалид. Ето защо, когато се появят първите симптоми на заболяването, се препоръчва да се консултирате с лекар.