Болки в кръста: причини и лечение

Основата за появата на болки в гърба е реакцията на човешкото тяло на раздразнени нервни корени, които лежат в областта между 12 -то ребро и опашната кост. Често причината за болки в гърба са дегенеративно-дистрофични промени в лумбалния гръбначен стълб, причинени от заболявания като остеохондроза или спондилоартроза.

Причини за болки в гърба

Най -често болката в лумбалния гръбначен стълб се предизвиква от промени в него. Такива промени трябва да се приемат много сериозно, без да се надяваме, че те ще „преминат от само себе си". Най -честите промени в тази част на гръбначния стълб са:

 • Остеохондроза;
 • Изпъкналост на междупрешленните дискове;
 • Дискова херния;
 • Спондилоартроза.

Характерна особеност на болката в гърба е увеличаване на симптомите на болка с увеличаване на обхвата на движение в долната част на гърба.

Други, също толкова сериозни причини за болки в гърба включват:

 • Вертебрални фрактури;
 • Туморни метастази и самите тумори;
 • Инфекциозни и неинфекциозни лезии на гръбначния стълб;
 • Излъчване на болка (разпространение на болезнена вълна), причинено от гинекологични или урологични заболявания.

Знаеш ли това?. .

Според статистиката до 90% от болките в гърба са причинени от дисфункции на мускулно-фасциалните образувания на лумбалния гръбначен стълб. И само 10% от общия брой случаи на болки в кръста са свързани с нарушения, свързани с костните структури (гръбначни нарушения).

болки в гърба в лумбалната област

Науката е доказала, че много често причините за остеохондроза и спондилоартроза в този отдел са изместването на прешлените (които, между другото, се коригират доста лесно).

Между другото, именно изместването на прешлените в този участък на гръбначния стълб често е причина за болки в кръста при деца и юноши.

Блокирането на междупрешленните стави (блок) причинява мускулно-тонични реакции, които се затварят съгласно схемата болка-напрежение-болка.

Говорейки за причините за болките в кръста, бих искал да разкажа на читателя за практиката, въведена в терапията на болките в кръста през 80 -те години на миналия век. Тогава причината за възпаление на нервните корени се видя в инфекциозната природа и неуспешно се опита да лекува болките в кръста с антибиотична терапия.

С течение на годините нови диагностични техники като ЯМР на лумбалния гръбначен стълб доказаха, че истинското възпаление не винаги е причина за болки в кръста.

Класификация на болки в гърба

Травматолози, хирурзи, вертебролози, мануални терапевти, обичайно е да се прави разлика между няколко вида-видове болки в гърба:

 • Лумбоишалгия. Характерна особеност на тази болка е нейното „отдаване" на крака. Това е един от най -сериозните симптоми, които могат да показват наличието на междупрешленна херния;
 • Лумбодиния. Характеризира се с болезнен характер, често има хроничен ход. Често това е „награда" за продължителен стрес върху гръбначния стълб по време на заседнала работа;
 • Лумбаго. Това е остър лумбаго. Обикновено това е реакцията на организма към претоварване и хипотермия.

Рискови фактори

Сред рисковите фактори за появата на симптоми на болка в лумбалната област е наложително да се споменат и подчертаят:

 • Продължителна хипотермия, пренапрежение и пребиваване в едно положение на лумбалния гръбначен стълб;
 • Слаб мускулно-сухожилен апарат в долната част на гърба;
 • Пушене, алкохол и наднормено тегло, което създава допълнителен стрес върху гръбначния стълб;
 • Различни изкривявания на гръбначния стълб, които не могат да бъдат коригирани;
 • Хроничен недостиг на витамини и минерали;
 • Неадекватно хранене.

Диагностика на болки в кръста

Преди всяко лечение на болки в кръста е необходимо да се извърши качествена диагностика. Прави впечатление, че съпътстващите заболявания могат да бъдат причинители на болката. Следователно урологичните, гинекологичните бъбречни патологии трябва да бъдат изключени.

Често диагностицирането на болки в кръста е лесно. В някои случаи прегледът на лекар и анамнезата са достатъчни. В тежки случаи може да се наложи извършване на допълнителни диагностични мерки под формата на ЯМР или компютърна томография, рентгенова снимка на лумбалния гръбначен стълб.

Прогнози

Болките в кръста са доста често срещан проблем и въпреки това не трябва да бъдете небрежни за него. Не се измъчвайте с болки и не им позволявайте да ви изморят. Ако те не изчезнат за 2-3 дни, трябва незабавно да се свържете със специалист, който да ги спре.

Какво е купиране? Купиране - Прекратяване на заболяване или патологичен процес.

Основните прогнози варират в зависимост от възрастта, на която са се появили болките, и причините за тях. Най -неблагоприятната прогноза е, ако болката се появи в ранна възраст. Ранно (до 20-22 г. ) се предвижда образуването на издатина с образуване на междупрешленни хернии до 30-35 г. Освен това, ако проблемите не се лекуват, ходът на хернията може да се влоши от дифузни неврологични симптоми, съдови заболявания и автономни дисфункции. По -благоприятна прогноза може да се даде с образуването на болка на възраст 50 и повече години, с ясната й локализация в лумбалния гръбначен стълб и лесното й облекчаване. В повечето случаи такъв симптом на болка се основава на дегенеративно-дистрофични промени и прогнозата е благоприятна.

Лечение на болки в кръста

Състояние, при което определено трябва да се консултирате с лекар:

 • Скорошно нараняване на долната част на гърба;
 • Повишена болка през нощта;
 • Претеглена онкологична история;
 • Наскоро пренесени инфекциозни заболявания;
 • Боб е придружен от уринарна и / или фекална инконтиненция;
 • Първата атака на болки в кръста в живота ми, която е с висока интензивност;
 • Постоянно висока вълна на болка в долната част на гърба, която не се коригира при смяна на стойката или при движение
 • Неврологичен дефицит, промени в съзнанието до загубата му.

При лечение на болки в кръста трябва да се отстрани причината. Често това са лезии от прешлените и мускулно-лигаментния апарат.

Сред терапевтичните мерки, които обикновено се използват за симптоми на болка в лумбалната област, трябва да се споменат:

 • Премахване на прешленната сублуксация;
 • Мерки за обездвижване;
 • Мерки за анестезия и отстраняване на възпалителния процес;
 • Формиране на оптимален статус на мускулно-лигаментния апарат и правилния физиологичен двигателен стереотип при пациента.

Сред мерките за експозиция на лекарството трябва да се разграничат инжекции или супозитории с диклофенак (за остра болка с висока интензивност). Но не забравяйте, че лекарството се предписва само от лекар, след пълна оценка на вашето състояние, показания и противопоказания.

Основните митове за болки в кръста

Мит 1. „Ако се появи болка в кръста, тя трябва да се лекува, докато лежите в леглото. "

Имобилизацията само ще влоши ситуацията, забавяйки метаболизма на веществата в тъканите, увеличавайки възпалителните процеси. Но това не означава, че с болки в гърба трябва активно да се занимавате със спорт. Пациентът трябва да спазва оптималния за състоянието си начин на движение.

Мит 2. "Появата на болки в гърба показва необходимостта от хирургично лечение. "

Мит на ниво глупост. В началния етап на всяко заболяване, водещо до болка в лумбалната област, операцията не е показана за по -голямата част от пациентите. Болезнената терапия трябва да започне с консервативни методи за въздействие върху нея. Съвременната медицина има много методи и методи за консервативно лечение дори на такава тежка лезия като междупрешленната херния.

Мит 3. „Болката в кръста може да се лекува без диагноза"

Още едно дълбоко погрешно схващане. Правилно извършената диагностика често е в състояние да "отвори очите" както на лекаря, така и на пациента и да им помогне да се справят с причината за болката по -бързо и по -ефективно.

Мит 4. „Болката в кръста може да се лекува с„ чудотворни масажори ", корсети, матраци"

Разбира се, известно облекчение може да се постигне, ако се използват масажори (не в остра форма), някои методи за фиксиране и добро легло. Но те няма да премахнат причината за болката.

Мит 5. „Болките в кръста не трябва да се лекуват по принцип. Всеки ги има и аз не съм изключение. "

Заблуда, която е напълно несвързана с реалния ход на нещата. Според статистиката болките в кръста се появяват при не повече от една трета от населението на света. А привидно големият брой хора, страдащи от него, се дължи на хроничното протичане на заболявания на лумбалния гръбначен стълб, които често не се лекуват.